HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2016.01.06. 08:00 Párizsi Piknik

A legegyszerűbb francia vízkereszti sütemény

Címkék: lepény desszert galette Vízkereszt gasztrotársasjáték

gdrjpg.jpg

Már december második felétől megjelennek a francia pékségekben a napkorongra emlékeztető, aranysárga lepények. A galette des rois néven árult mandulás krémmel töltött süteményt magyarul királyok lepényének nevezhetnénk leginkább. 

Vízkereszthez köthető, január hatodikán illetve az év első vasárnapján kötelező a fogyasztása. Meg bármikor máskor ezekben a hetekben. A hagyomány szerint a hosszabbodó nappalokat hivatott előcsalogatni. Az már csak extra, hogy a töltelékébe elrejtett figurát megtaláló lesz az asztaltársaság királya és hordhatja a tortához kapott papírkoronát.

A hozzá kapcsolódó szokásról hosszabban írtam itt a blogon tavaly. Hogy ki dönti el, kinek melyik szelet jusson, azt olvassáok el ott. :-)

Idén még egyszerűbbre vettem a receptet és csak hazai alapanyagot használtam. Elkészítését lámpafénynél   (lásd legsötétebb napok az évben, amikor meg fény van, akkor az ember ugye dolgozik a munkahelyén) készült fázisfotókkal könnyítettem.

Tanulságok:

1. A tortaformával való kvázi egyenletes díszítés kialakítása jó ötlet, de semmiképp ne nyomjuk nagyon bele a tésztába, mert átszakítja. Nekem el is szakadt, ami az átemelésnél megnehezítette a dolgomat, foleg akkor, amikor a lap egy része már beleragadt a töltelékbe. A kész leveles lapok elég vékonyak, inkább csak jelöljük ki vele és húzzuk át éles késsel. Vagy válasszunk más mintát. 

2. A tölteléket úgy helyeztem el, hogy bő 2,5 cm hely maradt mellette szabadon. Ez elég volt arra, hogy visszatekerjem a szélét majd 3 ujjanként félköröket szabjak belőle. Lazán nyitott ujjakkal kijelöljük, majd a kés fokával ívesre igazítjuk. De ez sem kötelező, nekem most ez jött.

3. A különféle receptek gyakran találkozhatunk kukoricakeményítővel. Használatával ugyan szilárdabb tölteléket kaphatunk,  de nekem nélküle sokkal krémesebb, lágyabb. A figura meg így se, úgy se látszik, dőt, aki osztja az sem látja. (Na ugye, mégiscsak el kell olvasni itt.)

4. A leveles tészta szabása után maradt nyesedékből azok tovább szabdalgatásával és magokkal, reszelt sajttal való megszórásával kítűnő borkorcsolyánk lesz. Stangli rombusz alakban, szezámos négyzetek, mákos háromszögek, ahogy tetszik. 

5. A sütés előtt jó, ha legalább fél órát hűtőben áll a kész sütemény, hogy a leveles tészta vissza tudjon keményedni, így sokkal szebben, levegősebben fog megsülni, könnyebb, ropogósabb kérget adva a lepénynek. Én reggel készítettem el és este sütöttem ki, azaz előkészíthető.

 

Galette des rois - egyszerűsített verzió

 

2 guriga friss leveles tészta

100 g mandulaliszt

100 g cukor

100 g olvasztott vaj

2 tojás

1 süthető figura (porcelán) vagy csak egy babszem

tetejére:

1 tojássárgája

1 evőkanál porcukor


 

1. Olvasszuk meg a vajat, de nem kell, hogy forró legyen és keverjük hozzá a cukrot, meg némi mandulalisztet. Ekkor már eléggé lehűlt ahhoz, hogy ne kapja össze a tojásokat, ha esetleg túlmelegítettük volna a vajat. Szóval most jöhet a két tojás és a maradék madulaliszt. Azaz minden 100 g-os összetevő meg a két tojás homogén masszává egyesül.

2. Kitekerjük a friss lapokat és két korongot vágunk belőle. Ehhez tortaformát használtam és a lehető legnagyobb kört kanyarintottam a téglalapra nyújtott bolti tésztából. (Nyesedékből sós süti lesz, akár azonnal.) A tetőnek szántat bekarcoljuk tetszőleges mintában VAGY a nyesedékből pl. leveleket vágunk rá.

3. Az aljának szánt korong közepére halmozzuk a masszát, széleit kihagyva. Most kell elrejtenünk benne a figurát úgy, hogy ne domborodjon ki a töltelékből. Vizes ecsettel bekenjük a kimaradt részt és óvatosan átemeljük a tetőt úgy, hogy lazán rásimuljon a töltelékre. Felhajtjuk a széleket, esetleg cakkozzuk, ahogy tetszik és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe, hogy a tészta visszakeményedjen.

4. Sütés előtt megkenjük a tojássárgájával, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük. (Ha nagyon pirul, elég a 20 perc). Ekkor kivesszük és 1 evőkanál porcukrot szitálunk rá. Mehet vissza még 5 percre. Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni.

fullsizerender-4.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr628244802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2016.01.07. 17:35:09

MI is nagyon szeretjük, de nem a mandulásat vagy marcipánosat. Itt már egy ideje az almás meg a nutellás legalább annyira elterjedt, sőt. A legkisebb lányom épp tegnap lett "reine". Igaz statisztikailag sok esélye volt hogy valamelyik lány nyer, mert a gyerekeink adják a csoport 10%-át... :-)
Itt egyébként nagyon komolyan veszik a "királyságot". Akár munkahelyen kollégák is felteszik, ha ők találják meg a belesütött dolgot.
Mi is szeretjük, nagyjából december elejétől lehet venni.

elektron753 2017.04.14. 10:27:31

@Hari Seldon 2: az almás vagy nutellás töltelék hogy készül?

martix 2019.01.06. 21:33:29

Én margarinnal készítettem el a tölteléket, azzal is tökéletesen finom lett. Viszont mandulalisztből jóval többet kellett belekevernem, mert nagyon folyós lett, nem állt volna meg a lapon. A cukor kicsit sok nekem, de ez ízlés dolga.
süti beállítások módosítása