Tegye fel a kezét, akinek nem fut össze a nyál a szájában a gesztenye-kelbimbó-bacon trió hallatán. Na ugye. Ez a főleg karácsonyi köretként alkalmazott hármas remekül működik a hétköznapokban is. A gesztenye édességét a bacon sóssága, a kelbimbó kissé kesernyés íze valamint a savanykás tejföl teszi teljessé. Én annyira szeretem, hogy átkomponáltam ezt is egy lepénybe. Valójában quiche-be, de a lepény név talán, mint már írtam, mindenkinek érthetőbb.
A gesztenyepucolás macerás dolog, elismerem. Kaphatunk viszont vákuumcsomagolt vagy fagyasztott formában is gesztenyét, teljesen jól használható a köretnél is, lepényben is.
Tipp(ek): Egy kilós zacskóban vettem kelbimbót, fele egy családi krumpli pürét dobott fel és színezett zöldre. Maradéka egy rakottasban végezte. A második feléből lett a lenti lepény. Eltelt jópár nap a kettő között, de hűtőben jól tárolható a kelbimbó. Levágtam a talpából, leszedtem pár levelet, ami nem volt szép és csipetnyi szódabikarbónás vízben forraltam fel, ettől ismét üde zöld lett.
Hozzávalók:
1 friss leves tészta
500 g kelbimbó
100 g hámzott, főtt gesztenye
100 g kockázott húsos szalonna vagy bacon
2 tojás
2,5 dl tejföl
tengeri só
szerecsendió
frissen őrölt bors
szódabikarbóna
opcionális: olívaolaj vagy 1 kiskanál vaj
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Felteszünk forrni egy lábasban vizet. Ha szükséges, levagdossuk a kelbimbók alját és egy csipetnyi szódabikarbónás vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. Szűrjük le.
2. Egy serpenyőben kiolvasztjuk a húsos szalonnát vagy bacon-t. Ha nagyon szeretnénk, tehetünk alá olívaolajat, vagy egy kiskanálnyi vajat, de szerintem felesleges.
3. Piteformába terítjük a tésztát (ha sütőpapírral feltekert friss tésztával dolgozunk, akkor avval együtt, ha mélyhűtöttet nyújtunk ki, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük ki a formát). Szúrkáljuk meg villával, terítsük be a leszűrt és lecsepegtetett kelbimbóval, szórjuk meg a bacon-nel és morzsoljuk rá a gesztenyedarabokat.
4. Keverjük el a tojásokat a tejföllel, némi szerecsendióval, sózzuk, de csak óvatosan, a szalonna sós! Lehet bele borsot is őrölni. Öntsük rá a tésztán levő alkatrészekre és mehet is a sütőbe kb. 30 percre. Minden sütő más, ha nagyon sülne, vegyük lejjebb a lángot. Akkor jó, ha a tésztán látjuk , hogy megduzzadt, levelesedik, a massza pedig nem folyik, legfeljebb remeg a kelbimbók között.
Salátával remek vacsora, főétel vagy előétel. Mi korianderes reszelt répasalival és grillezett padlizsánnal ettük ebédre.