
Már december második felétől megjelennek a francia pékségekben a napkorongra emlékeztető, aranysárga lepények. A galette des rois néven árult mandulás krémmel töltött süteményt magyarul királyok lepényének nevezhetnénk leginkább.
Vízkereszthez köthető, január hatodikán illetve az év első vasárnapján kötelező a fogyasztása. Meg bármikor máskor ezekben a hetekben. A hagyomány szerint a hosszabbodó nappalokat hivatott előcsalogatni. Az már csak extra, hogy a töltelékébe elrejtett figurát megtaláló lesz az asztaltársaság királya és hordhatja a tortához kapott papírkoronát.
A hozzá kapcsolódó szokásról hosszabban írtam itt a blogon tavaly. Hogy ki dönti el, kinek melyik szelet jusson, azt olvassáok el ott. :-)
Idén még egyszerűbbre vettem a receptet és csak hazai alapanyagot használtam. Elkészítését lámpafénynél (lásd legsötétebb napok az évben, amikor meg fény van, akkor az ember ugye dolgozik a munkahelyén) készült fázisfotókkal könnyítettem.
Tanulságok:
1. A tortaformával való kvázi egyenletes díszítés kialakítása jó ötlet, de semmiképp ne nyomjuk nagyon bele a tésztába, mert átszakítja. Nekem el is szakadt, ami az átemelésnél megnehezítette a dolgomat, foleg akkor, amikor a lap egy része már beleragadt a töltelékbe. A kész leveles lapok elég vékonyak, inkább csak jelöljük ki vele és húzzuk át éles késsel. Vagy válasszunk más mintát.
2. A tölteléket úgy helyeztem el, hogy bő 2,5 cm hely maradt mellette szabadon. Ez elég volt arra, hogy visszatekerjem a szélét majd 3 ujjanként félköröket szabjak belőle. Lazán nyitott ujjakkal kijelöljük, majd a kés fokával ívesre igazítjuk. De ez sem kötelező, nekem most ez jött.
3. A különféle receptek gyakran találkozhatunk kukoricakeményítővel. Használatával ugyan szilárdabb tölteléket kaphatunk, de nekem nélküle sokkal krémesebb, lágyabb. A figura meg így se, úgy se látszik, dőt, aki osztja az sem látja. (Na ugye, mégiscsak el kell olvasni itt.)
4. A leveles tészta szabása után maradt nyesedékből azok tovább szabdalgatásával és magokkal, reszelt sajttal való megszórásával kítűnő borkorcsolyánk lesz. Stangli rombusz alakban, szezámos négyzetek, mákos háromszögek, ahogy tetszik.
5. A sütés előtt jó, ha legalább fél órát hűtőben áll a kész sütemény, hogy a leveles tészta vissza tudjon keményedni, így sokkal szebben, levegősebben fog megsülni, könnyebb, ropogósabb kérget adva a lepénynek. Én reggel készítettem el és este sütöttem ki, azaz előkészíthető.
Galette des rois - egyszerűsített verzió
2 guriga friss leveles tészta
100 g mandulaliszt
100 g cukor
100 g olvasztott vaj
2 tojás
1 süthető figura (porcelán) vagy csak egy babszem
tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál porcukor
1. Olvasszuk meg a vajat, de nem kell, hogy forró legyen és keverjük hozzá a cukrot, meg némi mandulalisztet. Ekkor már eléggé lehűlt ahhoz, hogy ne kapja össze a tojásokat, ha esetleg túlmelegítettük volna a vajat. Szóval most jöhet a két tojás és a maradék madulaliszt. Azaz minden 100 g-os összetevő meg a két tojás homogén masszává egyesül.
2. Kitekerjük a friss lapokat és két korongot vágunk belőle. Ehhez tortaformát használtam és a lehető legnagyobb kört kanyarintottam a téglalapra nyújtott bolti tésztából. (Nyesedékből sós süti lesz, akár azonnal.) A tetőnek szántat bekarcoljuk tetszőleges mintában VAGY a nyesedékből pl. leveleket vágunk rá.
3. Az aljának szánt korong közepére halmozzuk a masszát, széleit kihagyva. Most kell elrejtenünk benne a figurát úgy, hogy ne domborodjon ki a töltelékből. Vizes ecsettel bekenjük a kimaradt részt és óvatosan átemeljük a tetőt úgy, hogy lazán rásimuljon a töltelékre. Felhajtjuk a széleket, esetleg cakkozzuk, ahogy tetszik és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe, hogy a tészta visszakeményedjen.
4. Sütés előtt megkenjük a tojássárgájával, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük. (Ha nagyon pirul, elég a 20 perc). Ekkor kivesszük és 1 evőkanál porcukrot szitálunk rá. Mehet vissza még 5 percre. Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni.
