Ti hogy készítitek a fasírtot? Egyben, pogácsában vagy golyókban? Anyukám a paprikás változatot készíti, lapos korongokként kisütve, ropogós kéreggel. A gyerekek odavannak Kati csodás fasírtos szendóiért, a szerdai néptánc nem maradhat el egy nagyobb adag elpusztítása nélkül. Nálunk a golyóbis forma jött be, hogy ne is említsem az Ikea addiktív húsgolyós menüjét...
Ez a változat kicsit extrább. Zöldfűszerként petrezselyem, bazsalikom és turbolya került bele. Ez utóbbit előszeretettel használják a franciák, igen, a hétköznapi étkezésben is. Otthon erdei séták alkalmával is gyűjthetünk, beültethető cserépbe, így sokáig csipegethetünk a salátába, levesbe, mártásokba. Gombás ételekhez kitűnően megy az édekés, ánizsos íze.
A másik érdekes alkotóeleme ennek a fasírtnak a fenyőmag. Krémes, mégis roppanós állaga igazi meglepetés fogyasztáskor. Nem kell belőle sok, és érdemes száraz serpenyőben egy picit megpirítani. Ne tántorítson el senkit a különlegesebb alkotórészek valamelyikének hiánya, nyugodtan hagyjuk ki, helyettesítsük mással. Lehet például csak bazsalikomos, csak petreszelymes és miért ne lehetne diós vagy mandulás?
Az már csak hab a tortán, hogy a műfaj remek felhasználója a szikkadt kenyérnek. Áztathatjuk tejbe is, vízbe is - kedvünk szerint.
Ti hogy készítitek a fasírtot?
Hozzávalók (4 személyre)
500 g darált borjúhús (vagy disznó és marha vegyesen)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
3 csipet Piment d'Espelette (vagy mezei pirospaprika)
2 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál reszelt parmezán
1-1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, petrezselyem és turbolya
2 szelet szikkadt kenyér héj nélkül
5 evőkanál meleg víz vagy tej
tengeri só
frissen őrölt bors
olívaolaj a sütéshez (kb. fél deci)
1. Áztassuk tejbe/vízbe a szikkadt kenyeret. Hámozzuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát és aprítsuk fel finomra. Száraz, forró serpenyőben pár pillanat alatt pirítsuk meg a fenyőmagot. Vigyázzunk, hamar odakap! Durvára daraboljuk. A zöldfűszereket is aprítsuk finomra. (Előtte megmossuk, papírtörőn leszárogarjuk őket. Ehhez a mennyiséghez kb. 10 levél bazsalikom, 5-6 ágacska turbolya és 4-5 ág petrezselyem kell.)
2. Egy nagyobb salátástálba tesszük a darált húst, az aprított hagymát, a tojást, zöldfűszereket, a fenyőmagot, reszelt parmezánt, kinyomkodott kenyeret és fűszerezzük sóval, borrsal valamint a paprikával.
3. Alaposan összekeverjük, morzsolva, markolva, nyomkodva, bárhogy. Kis, nagyjából négy centis golyókat formáluk belőlük és letakarva hűtőben hagyjuk állni fél órát.
4. Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben és 4-5 perc alatt kisütjük őket. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk.
Recept: Saveurs
Mi a mézes-mustáros körettel ettük.