Egyik kedvenc vegetáriánus gyors ételem. Tényleg elkészül pár perc alatt, gyakorlatilag korlátlan mennyiséget tudnék belőle megenni. Így a böjt időszakában a habozsolás persze nem a legidőszerűbb, de egy húsmentes napra tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. Sőt. Bármikor felválthatjuk vele a megszokott krumpli/rizs köretünket.
Az alap receptet Gy. Katitól tanultam pár éve, azóta többször is elkészítettem, mindig a kedvem és az aktuális készleteim szerint módosítva. Most kicsit krémesebbre sikerült, kókusztejet tettem hozzá. De így is asztalra varázsolható négy alapanyagból és negyed óra alatt. A kókusztej persze nyugodtan elhagyható, akkor is tökéletes köretünk lesz. Éljen a változatosság.
Szerintem a legfinomabb firss újkáposztából. Én csúcsos fajtából szeretem a legjobban, de egy friss, tömör fejű, sima édeskáposzta is tökéletesen megfelel ehhez a recepthez. Fontos, hogy itt a hagymát ne apróra vágjuk, hanem félholdakra, hogy az szálanként, harapható formában adjon hozzá édeskés, karamelles pluszt az ízélményhez.
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej édeskáposzta
2 fej vöröshagyma
2 marék (fagyasztott) zöldborsó
1-2 dl kókusztej (elhagyható)
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál currypor
esetleg só, bors
1. Meghámozzuk és félfőre vágjuk a vöröshagymát: azaz félbe és utána félholdakra és dinszteljük meg tapadásments serpenyőben az olívaolajon.Ezalatt a káposztát megszabadítjuk külső leveleitól, majd vékony csíkokra szeljük fel.
2. Ha már aranysárga a hagymánk dobjuk rá a káposztát, szórjuk meg a curryvel és forgassuk át, így intenzívebb ízeket kapunk, mintha a curryt a hagymával együtt pirítgatnánk, akkor az teljesen elnyomja a hagyma ízét. Hozzádobjuk a zöldborsót is. Pár percig időnként megforgatva pirítjuk.
3. Végül hozzáöntjük a kókusztejet és alaposan átforgatjuk. Igazítsuk ki az ízeket, ha szükséges.