A receptet az Ízes Élet recept rovatába írtam, ez ugyanannak a falatkásított változata.
Az egész egy egyszerű lecsóval kezdődött, amit egy nagy csipet curryvel ízesítettem. Úgy is működött, de túl intenzív volt benne a fűszer íze és nem érvényesült alatta a lecsó. Aztán belekomponáltam. A főzés közben a curry pont ezt a mindent elnyomó, hangsúlyos jellegét veszíti el, miközben megmarad a háttérben egy sejtelmes, keleties hatás. Marad a lecsós alapíz, valami plusszal. A húsos szalonnát előbb külön lepirítom, és kiveszem a serpenyőből, nehogy az is átvegye a curry ízét. Így amikor a végén ismét hozzáadom, az egy újabb, kiegészítő ízt ad az ételhez: sokrétű, gazdag lesz az ízhatás.
Az már tényleg csak a ráadás, hogy a napsárgára festett hagymacsíkok és a sötétpiros kápiapaprika karikák pont a nyári lecsó fordítottját játszák. Ajánlom a téli borongós, hűvös napokon, evvel a látvánnyal és ízkombinációval igazán felmelegedhetünk. Kiváló sörkorcsolya, kínálhatjuk előételként vagy vacsorára, de baráti beszélgetések és kártyapartik méltó kísérője lehet.
Íme a kifordított lecsó - falatkákon.
Hozzávalók (4 személyre):
10 dkg húsos szalonna kockázva
2 hagyma
6 kápia paprika
6 paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál olívaolaj
1-1,5 púpos teáskanál madras curry
tengeri só
frissen őrölt bors
1. Felteszünk vizet forrni a paradicsom héjának lehúzásához. Közben egy serpenyőben olívaolajon lepirítjuk a húsos szalonnát, szűrőkanállal tányérra szedjük és félrerakjuk.
2. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk az tetszés szerinti formára aprított hagymát, mérsékeljük a lángot, csipet sót adunk hozzá és üvegesre pároljuk. Amikor kész, hozzáadjuk a curryport és párszor átforgatjuk vele a hagymát, hogy szép, élénk sárga színű legyen.
3. Mialatt a hagyma elkészül, karikákra vágjuk a paprikát és a currys átforgatás után a hagymás alaphoz tesszük, időnként kevergetve együtt pirítjuk. Egy percre forró vízbe mártjuk a paradicsomokat, majd hideg vízzel leöblítjük. Így könnyen le tudjuk majd húzni a héjukat. Ezután nagyobb kockákra vágjuk és a paprikás alaphoz adjuk. Ne főzzük túl, akkor jó, ha a paprika még enyhén roppanós. Ekkor hozzáadjuk a lepirított szalonnát és alaposan összeforgatjuk, így az nem veszi át az eddig összeért ízeket.
4. Sózzuk, borsozzuk ízlés és a szalonna sóssága szerint. Kenyérszeletekre halmozzuk: előbb a hagymás-paradicsomos, szószosabb részt majd mindegyikre egy karika paprikát, végül szépen elrendezzük őket egy tálon.