HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.09.11. 08:09 Párizsi Piknik

Piaci alapok

Címkék: piac gourmand Pàrizs

DSC_0076.JPG

A szöveg eredetileg az izeselet.hu-n jelent meg.

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye. Amióta a híres Nagycsarnokot (Les Halles-t) felszámolták a hetvenes években, kosárral a kézben mászkálni kétféle helyen tudunk. Vagy kisebb, fedett csarnokokban: összesen 12 van belőlük Párizsban, méretük és színvonaluk is változó, viszont esőben praktikus ide menni, a hétfő és a vasárnap délután kivételével egész nap nyitva vannak. Vigyázat, az ebédidőt ők is szigorúan veszik, és csak ponyvával letakart standokkal találkozhatunk, ha rosszkor mennénk vásárolni. Szóba kerülhetnek még az utcákon felállított piacok, hetente kétszer-háromszor. Én ezeket kedvelem jobban, még ha sokszor meg is ázom és sietni kell, mert fél egy után már mindenki pakol. Kettőkor már össze is söpörték az utolsó petrezselyemlevelet is. Előtte viszont halpultok, sajtosok, termelői és kereskedői zöldségesek, pékek, hentesek, kész ételesek pultjai között válogathatunk kedvünkre. A piacok árszínvonala is kerületenként változik, igen nagy különbségekkel találkozhatunk a városon belül.

Az utcai vásárlás legfontosabb kelléke a kerekes bevásárlókosár. Ami otthon talán néha ciki, itt háztartási alapkellék. Párizsban nehéz parkolni, a legtöbben a helyi piacokról és kisebb boltokból kénytelenek megoldani a bevásárlást és bizony elegánsabb egy dizájnos kocsit húzni, mint a leszakadóban lévő nylonzacskótól kékülő kézzel cipekedni.

DSC_0072.JPG

 

DSC_0062.JPG

Megérkezünk, gyorsan futunk egy kört, felmérjük a kínálatot, megpróbáljuk észben tartani a mindenképp beszerzendőket és nem elcsábulni ettől is meg attól is. Alkudozni lehet, de nem mindig érdemes, a kereskedők és termelők eléggé rugalmatlanok. Mindig veszek zöldfűszert, vastag kötegekben kapható egész évben a koriander, menta, petrezselyem, metélőhagyma és szezonálisan a sóska (!).  Termelőknél találhatunk nyers céklát (általában főzve és pucolva árulják, csak ízesíteni kell és mehet a salátába), csicsókát, elvétve karalábét és a legújabb felfedezés: a biopiacon egy helyen van fehérrépa. Nem paszternák, az van sok helyen, hanem igazi, petrusgyökér. A franciák ezt nem eszik, csak az elvetemült vegetáriánusok színesítik vele étlapjukat.

Az árusok pár alkalom után már előre köszönnek, de ismeretlenül is álljunk velük nyugodtan szóba, készségesen adnak tanácsot a vásárolt áru elkészítésével kapcsolatban. Receptek cserélnek gazdát, sokszor a sorban állók is hozzátesznek még párat. Ilyenkor, ősszel különösen színes a kínálat, különféle gombák, vargányák, trombita- és rókagombák, ezerféle sütőtök, színes almák, sárga-narancs és lila répák, húsos paprikák, feszes padlizsánok kínálják magukat: és, hát, sosem lehet ellenállni.

DSC_0066.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr896687811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása