Akármikor megkérdezem a férjemet, mi legyen ebédre, ő mindig azt válaszolja: "Húúúús krumplival." Bár vicceskedésnek szánjuk és az idézet eredetileg nem is tőle származik, még mindig van mögötte valós kívánság. Tudjuk, hogy nem a legegészségesebb mindig szénhidráttal párosítani a húsféléket, és azt is, hogy sajnos kevés zöldséget fogyasztunk. Mennyiségre is és változatosságra is.
Ennek a recepnek az alapötletét egy kolostori szakácskönyvben találtam. Mustármániás vagyok, bármilyen mustárt képes vagyok az üvegéből kiskanállal eszegetni, mint más a Nutellát. Hogy még látványosabb legyen, igazi mustármagot adtam hozzá, egészben. A zsírégető hatása miatt segíti az emésztést, ezért is szokták steakek mellé kínálni. Evvel a körettel garantált sikerünk lesz. Látványos, érdekes, ízletes és nagyon egészséges.
Mézes-mustáros sárgarépa és zellerszár
Hozzávalók (4 személyre):
4 sárgarépa
8 szál szárzeller
2,5 dl narancslé
2 salotta hagyma
1 evőkanál magos mustár
3 evőkanál méz
tengeri só
frissen őrölt bors
ráadás: 1 evőkanál fekete mustármag
1. Karikázzuk fel a sárgarépát és a zellert (ez utóbbi félhold alakú lesz) és tegyük fel főni egy lábasban a narancslével és 2,5 dl vízzel. Amint felforrt letakarjuk és kisebb lángon addig főzzük, amíg a lé már majdnem elfő róla, de még marad egy kicsi lé rajta, ahogy átforgatjuk. Ezalatt kellőképpen megpuhul, de nem fő szét.
2. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott salottahagymát, a mustárt és a mustármagot, a mézet, sózzuk, borsozzuk. Lefedve együtt főzzük még pár percig figyelve, nehogy leragadjon az aljára. Jól keverjük össze, igazítsunk az ízeken, ha szükséges és melegen tálaljuk.