HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2015.03.30. 10:43 Párizsi Piknik

Cikória avokádóval, kéksajttal és dióval

Címkék: saláta vega dió előétel cikória avokádó roquefort

endive4.jpeg

Az endívia versus cikória kérdés évekig foglalkoztatott. Először vagy tizenöt éve egy berlini menzán ettem melegen elkészítve. Németül nemigen beszélek az angollal próbálkoztak vendégátóim is. Aztán a francia szóhasználat is megtévesztett. Miben? Hogy minek is hívjuk tulajdonképpen ezt fehér óriásrügyre emlékeztető tömör valamit, aminek sárga a széle. Én cikóriának ismertem, franciául endive. Magyarul endíviának a nagyon fodros levelő zöld salátát hívjuk, franciául viszont a chicorée felel meg a cikóriának. Káosz. Maradok az egyértelműbb cikóriánál az egyszerűség kedvéért.

Ez a sokoldalóan használható salátaféleség enyhén kesernyés ízzel rendelkezik. Ha ezt nem szeretjük, vágjuk le a végeit, vagy ha főzzük, tegyünk egy kis cukrot a főzővizébe, az megszelidíti. Azért szeretem, mert sokáig eláll a hűtőben, megtartva eredeti roppanós frissességét. Nincs macera a megmosott, nedves konyharuhába tekert (és sokszor benne felejtett) salátalevelekkel. Még mosni sem igen kell, csak leszedem a külső leveleket. Ha szépek, akkor azokat megmoshatjuk, de a belsőket teljesen felesleges, oda esélye nincs bejutni semminek. 

Francia éttermek étlapjain gyakran találkozunk előételként cikória salátával. Általában roquefort-tal párosítják, amihez almát, körtét vagy diót is adnak. Én most a krémes-ropogós kontraszt és persze a színek harmoóniája miatt avokádóval készítettem. "Rendetlenül" is tetszetős, én szeretek elbíbelődni kicsit a levelekkel. Körbe rendezve igen mutatós. Egymás után bonthatjuk le a leveleket, vagy ha úgy tetszik, váguk ketté és a torzsát ék alakban kimetszve szét is esik leveleire. A diót kedvünk szerint darabolhatjuk durvára, én negyedelve a hosszúkás csónakokba tettem egy-egy darabot.

 

endive3.jpeg

 

Hozzávalók (4 személyre):

 

4 db cikória

1 avokádó

50 g roquefort (vagy másmilyen kéksajt)

pár szem dió

1 evőkanál fehérborecet

3 evőkanál olívaolaj

1-2 evőkanál tejszín

só és frissen őrölt bors

 

1. A cikória külső leveleit megmossuk és egymás után leszedegetjük. (Vagy ketté szeljük és a torzsáját kivágjuk, így magától esik leveleire.) Az így kapott csónakokat tányérokra rendezzük. Ketté vágjuk az avokádót és meghámozzuk. Tetszőleges méretű darabokra vájuk és a levelekre halmozzuk. A roquefort-ot az avokádóra tördeljük és megszórjuk a dióval.

2. Az ecetből, olívaolajból és a tejszínből homogén öntetet keverünk egy csipet sóval és némi frissen őrölt borssal és tálalás előtt a salátára kanalazzuk.

 

endive1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr847318822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása