HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.08.27. 09:11 Párizsi Piknik

Bolhapiactól a dalban főzésig

Címkék: szakácskönyv antik bolhapiac szak teríték Pàrizs

DSC_0012 5.JPGRendszeres bolhapiacra járó vagyok. Az újabb és újabb szerzemények miatt egyre több tárgy kerül a lakásba, egyre többször hallom a "ugye nem akarsz még egy teáskannát hazahozni" illetve a "szerinted hogy fog mindez elférni az amúgy is zsúfolt otthoni konyhánkban" kérdéseket. Emiatt most visszafogtam magam. Eredmény: sajnálom, hogy nem hoztam el a kék öntöttvas lábast és a sötétzöld kiöntőt (mondjuk ez utóbbi tényleg a 14. lett volna). Viszont még így is sikerült gyöngyszemekre lelnem a szombati vadászat alkalmával. A terep nehezített volt: délután négyre értünk egy külvárosi diszkó parkolójában rendezett ad hoc bolhapiacra, tűző nap, fáradt árusok, lerabolt standok.

Szerzeményeim a következők. Pici, ovális, lazac színű tálka (50 cent) - direkt rákérdeztem eladójától, ezt mire tudom használni. Válasza annyira meggyőző volt, hogy lehetetlen volt otthagyni ezt a sokoldalú darabot: tehet bele fogpiszkálót, tálalhat benne szószt, szolgálhat szálkagyűjtőnek a tányér mellett, bármilyen dekoráció kerülhet bele, ajánlgatta a hölgy, majd miután levette, hogy Bé lebeszélt az okkersárga teáskanna megvételéről (ld. fent), pajkosan hozzátette: ...és mondhatja, hogy ma csak ez van vacsorára.

Második gyöngyszem Émile Dumont könyve La Bonne Cuisine Française - Manuel Économique et Pratique pour la Ville et la Campagne, A jó francia konyha - Takarékos és praktikus kézikönyv városra és vidékre egyaránt.

27. kiadás egy 1889-es könyvnek. Oldalán ragasztott, de 1 EUR-ért mérték, így megbocsátható. Első oldalán dőlt betűs bejegyzéssel a következő olvasható:

DSC_0017 5.JPG

A ma chère petite femme pour devenir un cordon bleu j'offre ce livre de cuisine début de notre ménage: 13 septembre 1924. Azaz: Kedves kis feleségemnek ajánlom e könyvet, közös háztartásunk kezdetén, hogy mesterszakács váljék belőle. Pont 90 éve kívánta ezt egy figyelmes úr, vajon örült az kedves feleség ennek?

Hasznos háztartásvezetési tanácsok mellett menü összeállításban, ültetésben, borválasztásban is segítség a kézikönyv, mely nem sokat vesztett aktualitásából. Négy receptjét a West Side Story zeneszerzője, Leonard Bernstein meg is zenésítette. A dalszövegek maguk a receptek, állítólag az utolsóból, az extra gyors nyúlpörköltből kimaradt a szerecsendió és az egy pohár pálinka is. Kár, pedig az utóbbi tényleg gyorsít.

Az már csak ráadás, hogy egy kellően hosszú ujjú, púderszín NAF NAF zakót is találtam 3 erkáért, de elismerem, a fenti árakhoz képest, ez már egy vagyon :-).

DSC_0020 5.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr196633257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása