HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.09.26. 08:00 Párizsi Piknik

A napfény íze

Címkék: vega paradicsom lepény kecskesajt főétel előétel tarte lepényleső

DSC_0645 2.JPG

Még tart a paradicsom, ez meg itt a tarte paradicsom...bocs, ezt nem tudtam kihagyni. Viccet félretéve, számomra a paradicsom a napfény íze. Bármilyen formában. Édességével és kellemes savasságával együttesen adja a nyári nap esszenciáját. A legváltozatosabb textúrájú zöldségünk, gondoljunk csak kocsonyás vagy húsos részére, a keményebb magokra és ruganyos héjra: mind-mind más állagú ugyanazon a termésen belül. Lenyűgöző. Azt hiszem, egész életemben ellennék paradicsomos tésztán.

A tarte-ok tulajdonképpen a franciák pizzái csak talán kevésbé hízlalnak. Mindenesetre gyorsabban elkészülnek, nincs dagasztás, kelesztés, legfeljebb készen vásárolt alaptészta. Megjegyzem, pizzatésztát is lehet kapni készen, mégis ezt veszik inkább, a szokás nagy úr. Itt kerekre formázva kapható, csak ki kell tekerni a sütőpapírral feltekert tésztát és már mehet is a formába. Igen, nincs vajazás, lisztezés, csak simán a sütőpapír. Ja, hogy nem olyan szabályos akkor a széle? Kit érdekel? Az íze attól még jó, így gyorsabb, egyszerűbb is. Lazán, könnyed franciasággal a konyhában is, ilyen a francia háziasszony.

Maradjon még valami a nyárból! Ezzel a paradicsomos tarte-tal, no meg egy pohár finom rozéval méltóképpen idézhetjük fel az idei nyár legszebb pillanatait. Előételként vagy egy kiadósabb salátával főételként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

1 leveles vagy omlós tészta

2-3 evőkanál dijoni mustár

4-5 paradicsom 

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál zsemlemorzsa (fakultatív)

kakukkfű

pár szelet kecskesajt (itt a hengeres, úgynevezett "buche")

tengeri só

frissen őrölt bors

ráadás: méz

 

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben körülbelül fél centi vastagra szeljük a paradicsomokat.

2. Kitekerjük a tésztát és beletesszük sütőpapírral együtt a piteformába. Ha fagyasztott tésztával dolgozunk, akkor méretre nyújtjuk és vagy sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett formába tesszük a tésztát.

3. Megszurkáljuk villával az alját, majd megkenjük a mustárral, ami tulajdonképpen vízzáró rétegként szolgál majd, hogy a paradicsom ne áztassa el a tésztánkat. (Aki szereti, szórhat rá két evőkanál zsemlemorzsát is.)

4. Szépen elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat, megszórjuk morzsolt kakukkfűvel és a forró sütőbe toljuk 15-20 percre. Amíg sül, vékony karikákra vágjuk a meghámozott fokhagymát. A kecskesajtot a paradicsokra tesszük a fokhagymákkal együtt és még kb. 5 percig sütjük, vagy ameddig a kecskesajt el nem kezdi elveszteni az eredeti kerek formáját.

5. Ráadásként egy kevés mézet csurgatunk rá tálaláskor.

DSC_0638 2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr536730391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása