Még tart a paradicsom, ez meg itt a tarte paradicsom...bocs, ezt nem tudtam kihagyni. Viccet félretéve, számomra a paradicsom a napfény íze. Bármilyen formában. Édességével és kellemes savasságával együttesen adja a nyári nap esszenciáját. A legváltozatosabb textúrájú zöldségünk, gondoljunk csak kocsonyás vagy húsos részére, a keményebb magokra és ruganyos héjra: mind-mind más állagú ugyanazon a termésen belül. Lenyűgöző. Azt hiszem, egész életemben ellennék paradicsomos tésztán.
A tarte-ok tulajdonképpen a franciák pizzái csak talán kevésbé hízlalnak. Mindenesetre gyorsabban elkészülnek, nincs dagasztás, kelesztés, legfeljebb készen vásárolt alaptészta. Megjegyzem, pizzatésztát is lehet kapni készen, mégis ezt veszik inkább, a szokás nagy úr. Itt kerekre formázva kapható, csak ki kell tekerni a sütőpapírral feltekert tésztát és már mehet is a formába. Igen, nincs vajazás, lisztezés, csak simán a sütőpapír. Ja, hogy nem olyan szabályos akkor a széle? Kit érdekel? Az íze attól még jó, így gyorsabb, egyszerűbb is. Lazán, könnyed franciasággal a konyhában is, ilyen a francia háziasszony.
Maradjon még valami a nyárból! Ezzel a paradicsomos tarte-tal, no meg egy pohár finom rozéval méltóképpen idézhetjük fel az idei nyár legszebb pillanatait. Előételként vagy egy kiadósabb salátával főételként is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
1 leveles vagy omlós tészta
2-3 evőkanál dijoni mustár
4-5 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa (fakultatív)
kakukkfű
pár szelet kecskesajt (itt a hengeres, úgynevezett "buche")
tengeri só
frissen őrölt bors
ráadás: méz
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben körülbelül fél centi vastagra szeljük a paradicsomokat.
2. Kitekerjük a tésztát és beletesszük sütőpapírral együtt a piteformába. Ha fagyasztott tésztával dolgozunk, akkor méretre nyújtjuk és vagy sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett formába tesszük a tésztát.
3. Megszurkáljuk villával az alját, majd megkenjük a mustárral, ami tulajdonképpen vízzáró rétegként szolgál majd, hogy a paradicsom ne áztassa el a tésztánkat. (Aki szereti, szórhat rá két evőkanál zsemlemorzsát is.)
4. Szépen elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat, megszórjuk morzsolt kakukkfűvel és a forró sütőbe toljuk 15-20 percre. Amíg sül, vékony karikákra vágjuk a meghámozott fokhagymát. A kecskesajtot a paradicsokra tesszük a fokhagymákkal együtt és még kb. 5 percig sütjük, vagy ameddig a kecskesajt el nem kezdi elveszteni az eredeti kerek formáját.
5. Ráadásként egy kevés mézet csurgatunk rá tálaláskor.