Elkezdődött a piknik szezon. Ahogy éled a természet, úgy lesz egyre zsúfoltabb minden zöldfelület a városban. A Luxembourg-kertben hétvégente nem lehet székhez jutni, sőt, annyira sokan vannak, hogy érdemesebb kicsit távolabb menni egy jó levegőjű, nyugodt piknik kedvéért. Az elsőt március utolsó napján tartottuk, akkor a Parc de Sceaux-ba mentünk. Bevallom, nem tartott túl sokáig, a pokrócon ülve egy idő után már csak abból merítettem erőt az átfagyás elleni küzdelemhez, hogy néztem, ahogy a gyerekek mezítláb futkorásznak, rendíthetetlenül.
Ezennel útjára indítom csodaszép ételhordómat, bemutatom, merre járt, mit rejtegetett. Megbocsátom neki, hogy nem túl praktikus: túl nagy ahhoz, hogy egy átlagos táskában kényelmesen elférjen, viszont nem egy könnyű darab. Pozitívuma, azon túl, hogy klassz színekben pompázik és hogy szeparálva vihető benne többféle ennivaló. Mint bármilyen más ételhordóban. Fogadjátok szeretettel.
A piknikkosár tartalma:
-KOLBÁSZ (küldemény otthonról), sonka
-koktélparadicsom, uborka
-kuszkusz (Vrábel Kriszta receptje szerint, nálam több a citrom, mert úgy szeretem, ha savanykás)
-sajtfalatok, camembert
-olajbogyó
-baguette
Kuszkusz à la Dolce Vita
Hozzávalók:
1 bögrényi kuszkusz
1 kiskanál vaj
2 paradicsom
3-4 szál újhagyma (vagy arasznyi póréhagyma)
1 citrom leve
3-4 evőkanál olívaolaj
petrezselyem, menta, koriander (kedv és árukészlet szerint)
só, bors
1. Egy mélyebb tálba tesszük a kuszkuszt, a vajat és ráöntünk annyi forró vizet, amennyi kb. 1 cm-re ellepi, letakarjuk.
2. Négybe vágjuk a paradicsomokat, és kivesszük a kocsonyás-magos részét (vagy épp benne hagyjuk, ha szeretjük jó levesesen), felkockázzuk. Karikázzuk a hagymát. Aprítjuk a zöldeket, vagy tépkedjük, ahogy tetszik.
3. Pár percnyit állni hagyjuk a fedő alatt a kuszkuszt, majd hozzákeverjük a zöldségeket, szigorúan villával, hogy ne ragadjanak össze a szemek.
4. Ízesítjük a zöldekkel, sóval (sokat vesz fel), borssal, a citrom levével és olívaolajjal. A citromnak előbb csak a felét csavarjuk rá, ha nem elég savanyú, jöhet hozzá a másik fele is.