HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.10.18. 15:08 Párizsi Piknik

Édesköményes krémleves házi croutonnal

Címkék: leves vega édeskömény krémleves maradék crouton

DSC_0314 3.JPG

Az édesköménnyel érdemes barátkozni. Ez a fehér gumó rengetegféleképpen felhasználható. Nyersen zöldségmártogatósnak vagy salátába, kis olívaolajon karamellizálva köretnek, de tehetjük rakottasokba vagy éppen levesekbe. Ánizsos íze első kóstolásra túl erősnek tűnhet, ismerkedésre, főleg a kisebb családtagok számára is elfogadhatónak ajánlom a következő gyors receptet. Krémleves formában nincs semmi ijesztő, a krumplival való dúsítás pedig tompít az intenzív ízeken. Utána lehet trükközni és fokozatosan többet adagolni, belecsempészni ebbe, abba (lásd pl. Jamie magyaros szószát).

Ne felejtsük, hogy zöldje is ehető. Kinézetre emlékeztet a kaporra, de kisebbek a levélkéi és sokkal intenzívebb zöld a színe. Tegyük bátran salátára, apróra vágva szóruk levesekre petrezselyem helyett, rögtön más ízhatású lesz a megszokott étel.

A szikkadtabb kenyerekből remek levesbetétet varázsolhatunk. Franciául crouton-nak hívják és legtöbbször ízesített formában kapható. Ezt a pirított zsemlekockára emlékeztető ropogtatni valót szórják a krémlevesekre. Olívaolajon megfuttatva, fokhagymával és/vagy zöldfűszerrel ízesítve készül. Lassan beindult az őszi-téli krémleves-szezon, próbáljuk ki és használjuk bátran, biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző ízkombinációkat. Fontos azonban, hogy a kockákat nem elég szárazon megpirítani. Az olívaolajon történő megfuttatással érhetjük el ugyanis azt, hogy a levesbe téve ne ázzon el a kenyérkocka. Így az utolsó falathoz is tartogathatunk valami roppanósat.

 

Hozzávalók (4 személyre):

2 édesköménygumó

2 szem burgonya

1 kis fej vöröshagyma (elhagyható)

5 dl alaplé

Croutonokhoz:

szikkadt baguette vagy kenyér

1 gerezd fokhagyma 

olívaolaj

tengeri só

esetleg frissen őrölt bors

 

1. Bontsuk le az édeskömény külső leveleit, ha nagyon sérült, vagy csak mossuk meg, ha szép épek. Vágjuk le és tegyük félre a zöldjét. Daraboljuk fel a gumókat, ahogy tetszik, feldarabolva a zöld vastagabb szárrászeket is. Hámozzuk és kockázzuk fel a burgonyát, majd tegyük bele mindkét zöldséget egy lábosba. (Hagymás verzióhoz ilyenkor tesszük bele a hámozott, darabolt vöröshagymát.) Felöntjük az alaplével és még 3 dl vízzel, lefedve főzzük puhulásik. Közben sózzuk.

2. Nagyobb darabokra vágjuk a szikkadt kenyeret és serpenyőben olívaolajon átforgatjuk. Rátesszük az átnyomott vagy finom lemezkékre vagy kockákra vágott fokhagymát, némi sót és még egy pillanatig együtt sütjük. Aranybarna croutonokat kell kapjuk. 

3. Amikor megpuhult a krumpli (addigra az édeskömény is puha) botmixerrel pürésítjük az egészet úgy, ahogy van és sózzuk, ha szükséges.

4. Tálaláskor a krémlevesre szórjuk a fokhagymás croutonokat, rátépkedjük az édeskömény zöldjét és ha szeretnénk, tekerünk rá frissen őrölt borsot.

DSC_0313 3.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr976801825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása