Nagyon egyszerű, bármikor bevethető, látványos darab. Hideg vacsora elé készült, de baráti koccintás, ebéd vagy vacsora nyitánya is lehet. Nem is beszélve egy balkonon elköltött reggeliről vagy brunchról. A sárgadinnye és a sonka párosa önmagában is nyerő, esetleg leöntve némi balzsamkrémmel. Ebben a változatban minden nélkül, csak szépen elrendezve került az asztalra, egy dobozából kiborított, krémes és édes ricotta sajttal. Tavasszal, egy csodás római út alkalmával a családias Memmo étteremben kaptunk vendégmarasztalónak ricottát: a mosolygós, termetes főpincér, karján átvetett konyharuhával meg egy tányér ricottával járt körbe az érkező és étlapot böngésző vendégek között. Kanállal kanyarintott belőle egy darabot mindenkinek. Elolvadt a szánkban. A vacsora sem volt utolsó, de ezt a ricottás felütést azóta emlegetjük.
Hozzávalók (4 személyre):
1 sárgadinnye
pár szelet sonka (fekete erdei, pármai vagy más)
1 doboz ricotta
1. Félbevágjuk a dinnyét, kikanalazzuk a magjait. Vékony cikkekre vágjuk, majd a héja mellett óvatosan kimetszük a húsát. A cikkeket felezzük.
2. Vékony csíkokra szeljük a sonkát és betekerjük vele a dinnyecikkeket.
3. Tányérra borítjuk a ricottát, majd köré szépen elrendezzük a sonkakabátos dinnyéket.