HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.10.08. 08:00 Párizsi Piknik

Jamie magyaros szósza

Címkék: menü szakácskönyv tanács édeskömény főétel magyaros rukkola sertésszűz Jamie Oliver

Jamiemagyaros_2.jpg

A receptet egyik fő inspirálóm, Jamie Oliver 15 perces ételeiről írt szakácskönyvében találtam. Nagyon látványos és ígéretes receptekkel van tele, de kérdem én: mi lesz a következő? Már a 30 perces menüi is kissé eltúlzottnak tűnt, de az mondjuk kényelmes egy órás szintidővel három fogásos menüt ad.

Leszögezném, alsó hangon is 38 perc volt. Komótosan készült, az biztos, meg bogarásztam is a receptet, hiszen első készítésre nem várható el, hogy fejből menjen minden mozdulata. Tetszett viszont és kívncsi is voltam, hogyan nyúl egy "külsős" egy ízkombinációhoz, érdekelt, mit hoz egy magyar szósz a nagy brit sztárszakács tálalásában. Egy outsidert nem kötnek a berögzült mechanizmusok, mégis hozhat (és hoz is) valami újat, szokatlant. Itt például a zsiradék mennyiségére hívnám fel a figyelmet: 2 evőkanál olívaolaj a szósznál és 1 evőkanál a hús sütésénél. No szalonna, no zsír. A füstölt ízt a paprika adja hozzá. Nagy bacon-felhasználó vagyok, de meg kell mondjam, nem hiányzott ennél a fogásnál.

Persze nem lett teljesen olyan, mint a képen. Nálam az "aprítsuk" azt jelenti, apró darabokra vágni. Utólag visszapörgetve az ő általa készített állagnál ez legfeljebb egy fordulat a robotgépben, na jó, kettő. Másik lehetőség az, hogy a paprikát külön vágta fel, mert maga a szósz egységesnek tűnik egy kellemes lecsós állagú alappal.

A szűzérmék kifejezetten ízletesek, gyorsan elkészülnek. A saláta zacskóban történő ízesítése és összerázása vagány gyorsító tényező, nem is beszélve az eggyel kevesebb mosatlan edény előnyéről. Más kérdés, hogy elsőre ijesztőnek hatnak egyes hozzávalók. A füstölt paprikát még értjük, de hogy kerül a magyaros szószba édeskömény és alma valamint őrölt koriander a húsra? A kombináció meglepően jól működik, még ha az én verzióm kissé olaszosra is sikerült a sok paradicsomszósztól. 

Inspirációnak továbbra is nézzünk Jamie-t!

 DSC_0201 4.JPG

Hozzávalók (4 személyre):

Szószhoz:

2 különböző színű paprika

1 lilahagyma

1 sárgarépa

1 édeskömény gumó

1 alma

2 kávéskanál füstölt édes pirospaprika

4 babérlevél

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál balzsamecet

700 g passata vagy paradicsomszósz 

Húshoz:

500 g szűzérme (sertés)

1 evőkanál őrölt koriander

Körethez:

300 g basmati (vagy 10 perces) rizs 

70 g rukkola

1 citrom leve

4 evőkanál (0%-os) natúr joghurt

valamint

olívaolaj

tengeri só 

frissen őrölt bors

 DSC_0200 4.JPG

1. Vágjuk ki a paprikák magházát, hámozzuk meg a hagymát és vágjuk ketté, hámozzuk meg a sárgarépát, tisztítsuk meg és negyedeljük az édesköményt (tegyük félre a zöldjét), majd a meghámozott almával együtt aprítsuk össze az egészet robotgéppel. Egy vastag falú lábasban 2 evőkanál olívaolajon pároljuk át a darabolt zöldségeket, gyakran kavargatva, majd adjuk hozzá a paprikát, a babérleveleket, a hámozatlan, de nyomón átpaszítozott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. 

2. Egy közepes lábasban, kétszeres mennyiségű sós vízben, lefedve főzzük meg a rizst, időnként kevergetve. Amikor elkészült, megszórjuk egy kis füstölt paprikával.

3. Vágjuk nyolc darabba a szűzérmét (mindig felezgessük, akkor nagyjából egyforma darabokat kapunk), a kés fokával ütögessük meg, hogy vékonyabban legyenek majd hempergessük őrölt koriander, tengeri só és fissen őrölt bors keverékébe (nem volt itthon őrölt korianderem, egy evőkanálnyit szétnyomtam a fa citromfacsaróm végével.  Nem volt zavaró a darabosága). Egy evőkanál olívaolajon, serpenyőben süssük meg őket úgy, hogy megvárjuk amíg alulról a közepéig kifehéredik a hús, majd megfordítjuk. Aranybarnára kell mindkét oldalt sütni.

4. Közben a balzsamecetet és a paradicsonszószt a zöldségekhez keverjük, ízesítjük és átforraljuk. A rukkolát még a kinyitott zacskójában leöntjük a kifacsart citrom levével, csipet sóval ízesítjük és a nagy részét elkeverjük a zöldséges szósszal.

5. A képen látható módon tálaljuk, azaz nagyobb tálba öntjük a szószt, szépen elhelyezzük rajta a sült szűzérméket, rászórjuk a maradék rukkolát és az édeskömény zöldjét. Végül joghurtcseppekkel és füstöltpaprika szórással díszítjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr326765171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Park Kiadó 2014.10.09. 10:43:21

A könyv hamarosan magyarul is megjelenik...

mikka 2014.10.09. 18:27:43

egy angol pöcs aki állandóan olasz ételeket főz..
süti beállítások módosítása