HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.06.02. 10:14 Párizsi Piknik

Francia csokitorta, azaz csokoládés tarte - La tarte au chocolat

Címkék: párizs lepény desszert Île-de-France lepényleső

tartechoco.jpg

Tavaly rendeztünk először szülinapi bulit a francia osztálytársaknak. Jobban izgultam, mint az akkor 10 éves Zsigmond. Nem ismertem az itteni szokásokat, kikérdeztem az anyukákat, készültem kis vetélkedővel, és megpróbáltam az ünnepelt kedvére tenni a tortával. Ezért csúsztatott palacsintatorta volt, kincsként tartogatott anyukám-féle baracklekvárral, és darált mogyoróval megszórva a rétegeket. Az 5 francia gyerkőcből egynek a baracklekvárral volt baja, a másik allergiás a mogyoróra, a harmadik nem eszik semmit, amiben tojásfehérje esetlegesen előfordulhat, mert nem szereti az ízét. Ketten ettek a tortából...(méghogy megeszik a spenótot!).

Idén elővettem egy francia szakácskönyvet és előkerestem belőle egy igazi, francia csokoládés tortát. Negyed kiló fekete csoki, jó lesz, gondoltam. A franciák, ha csokiról van szó, nem viccelnek: minél töményebb, annál jobb. Személy szerint nem vagyok oda a csokiért, de a fekete bármikor jöhet, mert az nem olyan édes. Tésztája omlós, vajas tészta némi mandulaliszttel bolondítva. Az egyik -hasát igen szerető- kis osztálytárs közölte az első falat után: jó nehéz ez a torta. Bóknak szánta, még nekem is ízlett. Azért édesebb szájúak kipróbálhatják jó minőségű tejcsokoládéval is.

Megjegyzem, az itteni szülinapi bulik legmenőbb szokása az irtózatos mennyiségű gumicukor, olvadós rágó, karamella, cukorka fogyasztás. Gyakorlatilag két marokkal tömik magukba, nyilván ez az egyetlen alkalom, amikor büntetlenül ehetnek belőle annyit, amennyit akarnak. Ez kötelező eleme a zsúroknak. Elővigyázatosan a nutellás és málnalekváros palacsinta után raktam az asztalra...

DSC_0127 2.JPG

 

Csokitorta, Csokis tarte - La tarte au chocolat 

(8 személyes tortához)

 

250 g liszt 

25 g cukor

100 g mandulaliszt (darált mandula)

1 csipet só

125 g vaj

2 tojás

2 dl tejszín

250 g fekete csokoládé (jó, ha min. 70%-os)

diónyi vaj

 

1. Egy mélyebb tálban keverjük össze a lisztet a cukorral, mandulaliszttel és a sóval. Morzsoljuk össze a puha vajjal és egy tojással addig, hogy egy labdává álljon össze a végén. Legalább fél órára tegyük hűtőbe.

2. Melegítsük elő a sütőt 180 oC-ra. Vegyük ki a tésztát, nyomkodjuk meg párszor, hogy a kezünk melegétől könnyebben formázható legyen majd egy nagyjából 30 cm átmérőjű vajazott formába nyomkodjuk bele az ujjunkkal. (Úgy is működik, ha szeleteket vágunk belőle, evvel rakjuk ki a formát és csak a találkozásukat dolgozzuk össze.) Süssük vakra 15 perc alatt (ez azt jelenti, hogy töltelék nélkül sütjük meg a tésztát).

3. Egy vastag falú lábasban melegítsük össze a tejszínt és a darabokra tört csokoládét. Ne ijedjünk meg, először még pöttzös-foltos lesz a keverék, de végül szépen feloldódik benne minden csokoládé és bársonyos krém lesz belőle. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a diónyi vajat és egy felvert tojást.

4. Öntsük rá a megsütött tésztára, simítsuk el, majd süssük tovább együtt még 15 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni fogyasztás előtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr26225922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása