HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.06.14. 08:00 Párizsi Piknik

Nyakamon a quiche

Címkék: lepény főétel maradék quiche lepényleső

DSC_0984 1.JPG

Bolondulok a lepényekért. Tudom, igaziból ezek quiche-ek (ejtsd: kis-ek), tarte-tok (ejtsd: tárt-ok), néha lepitézem őket, de valahogy könnyebben jön a számra, mint a quiche. Arról nem is beszélve, hogy magyarul enyhén félreérthető (ld. még a Republic örökbecsű dalszövegét, miszerint: "Nyakamon a quiche"). Szóval maradok a lepény vagy a pite megnevezésnél.

Hogy miért is szeretem?

Mert:

1. nagyon franciás,

 2. könnyű ebéd vagy vacsora egy egyszerű zöldsalátával például,

3. viszonylag gyorsan elkészül,

4. kedvemre variálhatom a készletem, a család/vendégek ízlése, érzékenysége illetve allergiája függvényében. 

Klasszikus amiahűtőbenvan quiche recept következik. Kissé elfáradt spárga, maradék rikotta, némi reszelt sajt a zacskó aljában, sonka. Leveles tészta szinte mindig van a hűtőben, ha ott nem, akkor találok a fagyasztóban. Elhajlítom a spárgát addig, hogy kettétörjön. A tetejét használom, az aljából krémleves lesz (pucolás, sós vízben főzés, botmixer, szitán átszűrés). Ha friss, akkor csak a végét vágom le és az egészet felhasználom a lepényhez.

 

 Spárgás, rikottás, sonkás lepény

 

1 csokor/marék/maradék sárga DSC_0004 3.JPG

fél doboz rikotta

2-3 evőkanál reszelt sajt

sajtmaradékok (itt éppen camembert)

2 tojás

2 dl tejföl

2-3 szelet (gép)sonka

só, őrölt szerecsendió

1 csomag leveles tészta (250 g-os)

 

1. Előmelegítem a sütőt 200 °C-ra. Közben lobogó sós vízben blansírozom a spárgát, azaz beledobom, várok egy-két percet es gyorsan leöblítem nagyon hideg vízzel. Lecsöpögtetem.

2. A leveles tésztát piteformába teszem (én előre kinyújtott tésztát használok, sokszor avval együtt teszem a formába is, hogy ne kelljen vajazni, lisztezni) és beletépkedem a sonkát. Egy tálban összekeverem a rikottát, tejfölt, reszelt sajtot és a darabokra vágott sajtmaradékot (camembert-t), a két tojást, sózom és szerecsendióval ízesítem.

3. Ráöntöm a tésztára, kirakom a blansírozott spárgával és kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Vinaigrette-es zöldsalátával az igazi (meg egy kis fehérborral). 

DSC_0996 1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr856299008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása