HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.04.30. 23:42 Párizsi Piknik

Csűröm, csavarom

Címkék: vega lepény főétel

DSC_0261 2.JPG

Nem csűröm, nem csavarom: visszatértem. Készüljetek, jönnek a francia receptek, párizsi történetek, ízek és események. Első kézből.

Kezdjük rögtön a mai csavart gyönyörűséggel. Engem leginkább egy napraforgóra emlékeztet. Sütött is ma a Nap, sőt, kukorékolt a kakas (!), de a legszebb benne mégis az volt, hogy Katival csinálhattam, akinek ezúton is köszönet az élményért.

Nyugi, nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Két lap leveles tészta kell hozzá, nem árt egy görgős pizzaszeletelő kés, meg kenőtoll. Némi szóróanyag a tetejére és már neki is állhatunk. Kéksajtos céklával ettük, de a sima céklasaláta is szuperül menne hozzá.

A könnyebb elkészítés érdekeben több fázisfotó következik. Vidám csavarást mindenkinek! 

 

Spenótos, ricottás csavart lepény

Hozzávalók:

  • 2 lap leveles tészta (kerekre formázva)
  • 1 doboz ricotta
  • 1/2 hagyma
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy marék spenót (friss vagy mélyhűtött)
  • 2-3 tojás
  • reszelt sajt és magok a szóráshoz (pl. mák, tök-, szezám- vagy napraforgómag)
  • diónyi vaj
  • só, bors, szerecsendió

 

  1. A hagymát apróra vágjuk és vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd amikor már érezzük az illatát, a spenótot is. Sózzuk, borsozzuk, rövid ideig pároljuk majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Előző nap is előkészíthetjük, de maradék spenótfőzelékből sem szentségtörés elkészíteni. Annyi legyen belőle nagyjából, amennyi a ricottás dobozban elfér.) Lazán keverjük bele a spenótot a ricottába, ízesítsük őrölt szerecsendióval.
  2. Sütőpapírra tesszük az első lapot és a képen látható módon halmozzuk rá a tölteléket, azaz középre, majd egy sáv szünetet hagyva koncentrikus körben a következőt. A kimaradt részeket bekenjük felvert tojással. Óvatosan rátesszük a második lapot és villával körbenyomkodjuk a szélét, hogy ne nyíljon szét.
  3. Kitapogatjuk a belső halmot, ezt végig békén hagyjuk. A pizzavágóval szépen végigvágjuk valahol a külső gyűrűt, egészen a széléig. Vele szemben a következőt. Merőlegesen folytatjuk, majd ezeket felezgetjük. A miénken még egy felezés van, de hagyhatjuk így is, ekkor nagyobb szirmokat kapunk.)
  4. Ha megvagyunk, a cikkeknek lábat vágunk, azaz a cikkek alsó harmadát bevágjuk. Szerintem pont olyan, mintha kis Eiffel-tornyokra vagdosnának a lepényt. Finoman felemeljük a kapott nagy háromszöget, ha úgy tetszik, tornyot és tekerünk rajta egyet, fejjel lefele tesszük vissza. A lábait külön-külön ugyanabba az irányba tekerjük meg. Sorban az összeset megforgatjuk.
  5. Megkenjük felvert tojással a tetejét és tetszés szerint megszórjuk sajttal, magokkal.
  6. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük pirulásig.

 

DSC_0242 2.JPG

DSC_0249 2.JPG

DSC_0253 2.JPG

 DSC_0254 2.JPG

DSC_0255 2.JPG

DSC_0268 2_1.JPG

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr846100440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidékigyerek 2014.05.01. 19:11:58

Szia,

NAGYON jól néz ki, amit írtál/készítettél. Jó három éve - szintén a netről - szereztem egy receptet, ami hasonló gyönyörűséget eredményez csak kelt tésztával és olaszosan fűszerezett húsos töltelékkel: www.limarapeksege.hu/2011/03/napraforgo.html. A kenyérsütő kelesztőprogramjával patent kis tészta lesz, a többi meg gyerekjáték.

A lényeg, hogy a Te receptedet is örömmel kipróbálnám egy palack rose mellé, de a ricotta mikor is megy bele?

Köszi!

Párizsi Piknik · http://parizsipiknik.blog.hu/ 2014.05.01. 21:49:12

Örülök, hogy tetszik és köszönöm a linket, ez szintén gyönyörűséges! A kérdés jogos, a spenóttal lazán össze kell keverni és együtt kerül a tésztára, máris javítom. A szerecsendió sem árt neki, a rose pedig kitűnő választás.

panyizsuzsi · http://www.panyizsuzsi.hu 2014.05.07. 13:27:08

Ez csodálatos! Biztos meg fogom csinálni!
Köszi Zsófi és puszi Nektek!
süti beállítások módosítása