A zöldbab itt -kis túlzással- olyan, mint nálunk a krumpli. Az iskolai menzán hetente egyszer biztos szerepel. Köretként vagy salátaként. Igen, salátaként. Ezt a verziót egy közeli étteremben kóstoltam előételként és egész hasonlót sikerült előállítanom. Ott nyers zöldbabnak hirdették, én előtte bő 2 percre azért forró vízbe dobtam, majd jéghideg vízbe szedtem át, hogy szép maradjon a színe és fenyőmag híján tökmaggal készítettem. Jól jött ez a sok zöld.
Zöldbabsaláta salottás vinaigrette-tel
Hozzávalók (fejenként):
- 1 marék zöldbab (végeit lecsípjük, ha kell)
- 1 salotta hagyma aprítva
- 2 kiskanál balzsamecet
- 4 kiskanál extra szűz olívaolaj
- tökmag
- só
- frissen őrölt bors
- Lobogó, sós vízben bő egy percig blansírozzuk a zöldbabot, szűrőlapáttal kivesszük, majd jeges vagy nagyon hideg vízbe tesszük. Így megtartja eredeti színét.
- A felaprított salottát összekeverjük a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az olívaolajat is.
- A zöldbabot konyharuhán leszárogatjuk és egy nagy tálban összeforgatjuk a vinaigrettel. Tálaláskor megszórjuk tökmaggal.