HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2016.01.02. 08:00 Párizsi Piknik

Korianderes mustáros lencsesaláta

Címkék: saláta lencse vega köret mustár koriander piknik előétel

lencse.jpg

Boldog új esztendőt! 

Újévi fogadalmak, tervek időszakát éljük. Idén szeretnék még jobban odafigyelni arra, mennyire egészséges az étel, amit az asztalra teszek. Készítsünk idén több salátát, iktassunk az étkezésünkbe több zöldséget és máris egészségesebbnek fogjuk magunkat érezni. Sok salátával, kedvcsináló vega ételekkel készülök, de készüljetek Ti is, nem maradnak el a francia klasszikusok és a párizsi élménybeszámolók sem.

Évkezdésnek íme az egyik kedvenc.

Az én lencsesalátám. Egy kép erejéig szerepelt már a blogon, a normandiai piknik alkalmával, most megosztom Veletek a receptet is. Valójában a kedvenc lencsesalim lekoppintott változata. A rue Vaugirardon levő pitéző helyem állandó salátája, amit - minden szerénység nélkül mondhatom - tökéletesen sikerült lemásolni. Büszke is vagyok rá, mert recept alapján bárki meg tud főzni egy ételt, de rekonstruálni egy ízvilágot, na az az igazi siker.

Sokat készítem, kis szemű, zöld lencséből, puy-i vagy berry-i fajtákból, ezeknek nemcsak a főzési ideje rövidebb a hagyományos lencséknél, de az a tapasztalatom, hogy anélkül puhulnának, hogy a szétesnének a szemek. Mivel nem pürésedik, sokkal szebb is lesz. Ha nincs időm, ízesítetlen lencsekonzervből készítem, kis szemű lencséből több fajtát is lehet kapni. Ezt csak leöblítem és ha úgy tartja kedvem, átforrósítom tiszta vízben és a recept szerint folytatom a salátát.

 

Korianderes mustáros lencsesaláta

250 g apró szemű lencse (pl. puy-i vagy berry-i fajta)

6-8 szem gyöngy- vagy mogyoróhagyma (helyettesíthető 1 fej vöröshagymával)

2,5 evőkanál magos mustár

3 evőkanál mézes ecet (vagy fehérborecet és némi méz)

8 evőkanál extra szűz olívaolaj

tengeri só, frissen őrölt bors

1 csokor koriander

 

1. A lencsét háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főzni. Ezalatt meghámozzuk  gyöngyhagymákat és apró kockákra vágjuk, két-három nagy csipet sóval megszórjuk és állni hagyjuk. Pár perc után hozzákeverjük a mustárt és az ecetet, majd amikor simára keveredtek az olajjal is homogénné keverjük.

2. Amikor a lencse megpuhult leszűrjük és  még forrón az öntetbe forgatjuk. Megvárjuk, míg kihűl, ekkor tépkedjük hozzá a megmosott koriander levélkéit. Sózzuk még, ha szükséges és borsot őrölünk rá.

3. Piknikre, partyra vagy csak vacsorára, salátának, de akár előételnek vagy köretnek is adhatjuk. Eteti magát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr458224032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása