HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.11.26. 22:40 Párizsi Piknik

Currys lecsós falatkák

Címkék: gyors előétel lecsó falatka

curry1.jpeg

A receptet az Ízes Élet recept rovatába írtam, ez ugyanannak a falatkásított változata.

Az egész egy egyszerű lecsóval kezdődött, amit egy nagy csipet curryvel ízesítettem. Úgy is működött, de túl intenzív volt benne a fűszer íze és nem érvényesült alatta a lecsó. Aztán belekomponáltam. A főzés közben a curry pont ezt a mindent elnyomó, hangsúlyos jellegét veszíti el, miközben megmarad a háttérben egy sejtelmes, keleties hatás. Marad a lecsós alapíz, valami plusszal. A húsos szalonnát előbb külön lepirítom, és kiveszem a serpenyőből, nehogy az is átvegye a curry ízét. Így amikor a végén ismét hozzáadom, az egy újabb, kiegészítő ízt ad az ételhez: sokrétű, gazdag lesz az ízhatás.

Az már tényleg csak a ráadás, hogy a napsárgára festett hagymacsíkok és a sötétpiros kápiapaprika karikák pont a nyári lecsó fordítottját játszák. Ajánlom a téli borongós, hűvös napokon, evvel a látvánnyal és ízkombinációval igazán felmelegedhetünk. Kiváló sörkorcsolya, kínálhatjuk előételként vagy vacsorára, de baráti beszélgetések és kártyapartik méltó kísérője lehet.

Íme a kifordított lecsó - falatkákon.

 

curry3.jpeg

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg húsos szalonna kockázva

2 hagyma 

6 kápia paprika

6 paradicsom

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál olívaolaj

1-1,5 púpos teáskanál madras curry 

tengeri só

frissen őrölt bors

 

1. Felteszünk vizet forrni a paradicsom héjának lehúzásához. Közben egy serpenyőben olívaolajon lepirítjuk a húsos szalonnát, szűrőkanállal tányérra szedjük és félrerakjuk. 

2. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk az tetszés szerinti formára aprított hagymát, mérsékeljük a lángot, csipet sót adunk hozzá és üvegesre pároljuk. Amikor kész, hozzáadjuk a curryport és párszor átforgatjuk vele a hagymát, hogy szép, élénk sárga színű legyen.

3. Mialatt a hagyma elkészül, karikákra vágjuk a paprikát és a currys átforgatás után a hagymás alaphoz tesszük, időnként kevergetve együtt pirítjuk. Egy percre forró vízbe mártjuk a paradicsomokat, majd hideg vízzel leöblítjük. Így könnyen le tudjuk majd húzni a héjukat. Ezután nagyobb kockákra vágjuk és a paprikás alaphoz adjuk. Ne főzzük túl, akkor jó, ha a paprika még enyhén roppanós. Ekkor hozzáadjuk a lepirított szalonnát és alaposan összeforgatjuk, így az nem veszi át az eddig összeért ízeket.

4. Sózzuk, borsozzuk ízlés és a szalonna sóssága szerint. Kenyérszeletekre halmozzuk: előbb a hagymás-paradicsomos, szószosabb részt majd mindegyikre egy karika paprikát, végül szépen elrendezzük őket egy tálon.

curry5.jpeg

currys.jpeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr256935783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása