A friss baguette és finom vaj párosánál jobb dologot hirtelen nem is tudok mondani. Hazafelé a péktől rendszeres vita tárgya, hogy
1. leharapjuk-e egyáltalán az utcán a csücskét
2. ha igen, akkor azt ki teszi (teheti)
3. nem esszük meg, csak vacsinál - de akkor miért vettük?
4. nem kardozunk vele, jó?
Amit viszont kifejezetten nem szeretek benne, az az, hogy reggelre - kivéve a jobb fajtákat, ami sajnos a messzebb levő péknél van - megszikkad és már nincs az a roppanós héj, ami amúgy likacsos, puha de ruganyos belsőt rejt.
Kiszámolni elég nehéz, éppen mekkor darabot törnek/harapnak el/le a gyerkőcök, ki mit eszik estére, hányan is leszünk tulajdonképpen. Nem szaporítom a szót, sokszor marad szikkadt kenyér. Kidobni utálom, lereszelni lehet, de kevés morzsát használok. Maradnak a kövektezők: croutonok, kenyérsaláta, kenyérrel sűrített levesek vagy finom, rumos-tejes krémben sült puding. Ezt mutatom most meg.
Rumos-mandulás kenyérpuding
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg baguette (vagy 20 dkg szikkadt kenyér)
2,5 dl tej
4 tojás
8 dkg vaj
4-5 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
10-12 szem hámozott mandula
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vágjuk fel tetszés szerint a szikkadt baguette-t (vagy kenyeret), vágjuk durvára a mandulát is. Egy lábasban melegítsük fel a tejet és olvasszuk meg benne a vajat, mintha gubát csinálnánk, amikor már meleg, öntsük hozzá a rumot is (a karácsonyi gubának sem árt egy löttyintésnyi).
2. Egy nagyobb tálban habverővel verjük fel a tojásokat a cukorral együtt. Lassan csorgassuk hozzá a meleg tejet és folyamatosan keverjük el. Áztassuk bele a kenyérdarabokat és hagyjuk, hogy kissé felszívják a rumos tejet.
3. Tűzálló edénybe öntjük, rászórjuk a durvára vágott mandulát és ha még szeretnénk, egy evőkanál cukorral is megszórhatjuk, hogy roppanós legyen a kérge. Betoljuk a forró sütőbe és 40 perc alatt megsütjük.