HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.11.21. 09:02 Párizsi Piknik

A morzsahegyen túl...

Címkék: mandula desszert baguette maradék rum

rumos.jpeg

A friss baguette és finom vaj párosánál jobb dologot hirtelen nem is tudok mondani. Hazafelé a péktől rendszeres vita tárgya, hogy

1. leharapjuk-e egyáltalán az utcán a csücskét

2. ha igen, akkor azt ki teszi (teheti)

3. nem esszük meg, csak vacsinál - de akkor miért vettük?

4. nem kardozunk vele, jó?

Amit viszont kifejezetten nem szeretek benne, az az, hogy reggelre - kivéve a jobb fajtákat, ami sajnos a messzebb levő péknél van - megszikkad és már nincs az a roppanós héj, ami amúgy likacsos, puha de ruganyos belsőt rejt.

Kiszámolni elég nehéz, éppen mekkor darabot törnek/harapnak el/le a gyerkőcök, ki mit eszik estére, hányan is leszünk tulajdonképpen. Nem szaporítom a szót, sokszor marad szikkadt kenyér. Kidobni utálom, lereszelni lehet, de kevés morzsát használok. Maradnak a kövektezők: croutonok, kenyérsaláta, kenyérrel sűrített levesek vagy finom, rumos-tejes krémben sült puding. Ezt mutatom most meg.

 

Rumos-mandulás kenyérpuding

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg baguette (vagy 20 dkg szikkadt kenyér)

2,5 dl tej

4 tojás

8 dkg vaj

4-5 evőkanál cukor

1 evőkanál rum

10-12 szem hámozott mandula

rumos2.jpeg

rumos3.jpeg

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vágjuk fel tetszés szerint a szikkadt baguette-t (vagy kenyeret), vágjuk durvára a mandulát is. Egy lábasban melegítsük fel a tejet és olvasszuk meg benne a vajat, mintha gubát csinálnánk, amikor már meleg, öntsük hozzá a rumot is (a karácsonyi gubának sem árt egy löttyintésnyi).

2. Egy nagyobb tálban habverővel verjük fel a tojásokat a cukorral együtt. Lassan csorgassuk hozzá a meleg tejet és folyamatosan keverjük el. Áztassuk bele a kenyérdarabokat és hagyjuk, hogy kissé felszívják a rumos tejet.

3. Tűzálló edénybe öntjük, rászórjuk a durvára vágott mandulát és ha még szeretnénk, egy evőkanál cukorral is megszórhatjuk, hogy roppanós legyen a kérge. Betoljuk a forró sütőbe és 40 perc alatt megsütjük.

rumos4.jpeg

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr636920415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.21. 13:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása