HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.10.30. 08:00 Párizsi Piknik

Kelbimbós-gesztenyés-szalonnás lepény

Címkék: kelbimbó tanács gesztenye lepény főétel bacon előétel quiche tarte lepényleső

kelbimbos4.jpeg

Tegye fel a kezét, akinek nem fut össze a nyál a szájában a gesztenye-kelbimbó-bacon trió hallatán. Na ugye. Ez a főleg karácsonyi köretként alkalmazott hármas remekül működik a hétköznapokban is. A gesztenye édességét a bacon sóssága, a kelbimbó kissé kesernyés íze valamint a savanykás tejföl teszi teljessé. Én annyira szeretem, hogy átkomponáltam ezt is egy lepénybe. Valójában quiche-be, de a lepény név talán, mint már írtam, mindenkinek érthetőbb.

A gesztenyepucolás macerás dolog, elismerem. Kaphatunk viszont vákuumcsomagolt vagy fagyasztott formában is gesztenyét, teljesen jól használható a köretnél is, lepényben is.

Tipp(ek): Egy kilós zacskóban vettem kelbimbót, fele egy családi krumpli pürét dobott fel és színezett zöldre. Maradéka egy rakottasban végezte. A második feléből lett a lenti lepény. Eltelt jópár nap a kettő között, de hűtőben jól tárolható a kelbimbó. Levágtam a talpából, leszedtem pár levelet, ami nem volt szép és csipetnyi szódabikarbónás vízben forraltam fel, ettől ismét üde zöld lett. 

 

Hozzávalók:

1 friss leves tészta

500 g kelbimbó

100 g hámzott, főtt gesztenye

100 g kockázott húsos szalonna vagy bacon 

2 tojás

2,5 dl tejföl

tengeri só

szerecsendió

frissen őrölt bors

szódabikarbóna

opcionális: olívaolaj vagy 1 kiskanál vaj

 

kelbimbos5.jpeg 

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Felteszünk forrni egy lábasban vizet. Ha szükséges, levagdossuk a kelbimbók alját és egy csipetnyi szódabikarbónás vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. Szűrjük le.

2. Egy serpenyőben kiolvasztjuk a húsos szalonnát vagy bacon-t. Ha nagyon szeretnénk, tehetünk alá olívaolajat, vagy egy kiskanálnyi vajat, de szerintem felesleges.

3. Piteformába terítjük a tésztát (ha sütőpapírral feltekert friss tésztával dolgozunk, akkor avval együtt, ha mélyhűtöttet nyújtunk ki, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük ki a formát). Szúrkáljuk meg villával, terítsük be a leszűrt és lecsepegtetett kelbimbóval, szórjuk meg a bacon-nel és morzsoljuk rá a gesztenyedarabokat.

4. Keverjük el a tojásokat a tejföllel, némi szerecsendióval, sózzuk, de csak óvatosan, a szalonna sós! Lehet bele borsot is őrölni. Öntsük rá a tésztán levő alkatrészekre és mehet is a sütőbe kb. 30 percre. Minden sütő más, ha nagyon sülne, vegyük lejjebb a lángot. Akkor jó, ha a tésztán látjuk , hogy megduzzadt, levelesedik, a massza pedig nem folyik, legfeljebb remeg a kelbimbók között.

Salátával remek vacsora, főétel vagy előétel. Mi korianderes reszelt répasalival és grillezett padlizsánnal ettük ebédre.

 

kelbimbos.jpeg

kelbimbos2.jpeg

kelbinbos3.jpeg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr576844459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása