A bolognai spagetti népszerűségét gondolom egy családban sem kell kétségbe vonni. Számomra is meglepő volt, amikor a tonhalas verziója egyáltalán nem verte ki a biztosítékot. Sőt.
Ennek a szósznak nemcsak az az előnye, hogy hamar elkészül és némi halat tehetünk a heti étrendbe, feltöltve evvel omega 3 készleteinket, hanem azért is, mert a szósz alapját turmixolt zöldségek képezik. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert akkor ebbe gyakorlatilag bármit belecsepészhetünk. Igen, például szárzellert is vagy akár a gyermekeim által minden ételből kipiszkált hagymát. Ebben aztán kereshetik.
Amíg felforr a tészta vize és kifő a spagetti, már kész is a szósz, és még a robotgép elemeit is elmosogattuk. A szósz mennyisége több, mint amit egy alkalommal megennénk. Bátran használjuk másnap lasagne készítéséhez vagy nyugodtan fagyasszuk le. Na, kinél lesz ez a vacsora a napokban?
Hozzávalók (4 személyre):
1 doboz (160 g-os kiszerelés) olajban eltett tonhal
1 doboz (160 g-os kiszerelés) natúr tonhal
1 lilahagyma
2 szál szárzeller
2 sárgarépa
1 kápiapaprika vagy piros húsú TV paprika
1 üveg (7,5 dl) passata vagy sűrű paradicsomlé
olívaolaj
morzsolt oregano
1 babérlevél
pár levél bazsalikom
tengeri só
frissen őrölt bors
500 g spagetti
reszelt parmezán
1. Felteszünk forrni egy lábasnyi vizet a tésztának. A hámozott és negyedet lilahagymát és sárgarépát, a megmosott és darabolt szárzellert és paprikát a robotgépben pár fordulat alatt apróra daraboljuk.
2. Felbontjuk az olajos tonhalkonzervet, a tetejét a húshoz szorítva belecsöpögtetjük az olaját egy serpenyőbe. Ha kevésnek találjuk, teszünk még hozzá olívaolajat és fedő alatt pár perc alatt megpároljuk rajta az aprított zöldségeket. Hozzáöntjük a paradicsomszószt, megszórjuk oreganóval, majd kettétörjük és beletesszük a babérlevelet is. Amint felforrt, hozzáadjuk a lecsöpögtetett natúr tonhalat. Ez általában darabosabb, nem kell nagyon szétcincálni a haldarabkákat benne.
3. A már lobogó vízbe sót teszünk és kifőzzük benne a spagetti tésztát. Jó, ha harapható keménységű, vigyázzunk, ne főzzük túl.
4. Szűrjük le a tésztát és tálaljuk a tonhalas szósszal, némi friss bazsalikom levélkével és reszelt parmezánnal.