HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.10.15. 11:25 Párizsi Piknik

Fasírtgolyók zöldfűszerrel és fenyőmaggal

Címkék: fenyőmag főétel előétel maradék zöldfűszer falatka fasírtgolyó

DSC_0376 3.JPG

Ti hogy készítitek a fasírtot? Egyben, pogácsában vagy golyókban? Anyukám a paprikás változatot készíti, lapos korongokként kisütve, ropogós kéreggel. A gyerekek odavannak Kati csodás fasírtos szendóiért, a szerdai néptánc nem maradhat el egy nagyobb adag elpusztítása nélkül. Nálunk a golyóbis forma jött be, hogy ne is említsem az Ikea addiktív húsgolyós menüjét...

Ez a változat kicsit extrább. Zöldfűszerként petrezselyem, bazsalikom és turbolya került bele. Ez utóbbit előszeretettel használják a franciák, igen, a hétköznapi étkezésben is. Otthon erdei séták alkalmával is gyűjthetünk, beültethető cserépbe, így sokáig csipegethetünk a salátába, levesbe, mártásokba. Gombás ételekhez kitűnően megy az édekés, ánizsos íze. 

A másik érdekes alkotóeleme ennek a fasírtnak a fenyőmag. Krémes, mégis roppanós állaga igazi meglepetés fogyasztáskor. Nem kell belőle sok, és érdemes száraz serpenyőben egy picit megpirítani. Ne tántorítson el senkit a különlegesebb alkotórészek valamelyikének hiánya, nyugodtan hagyjuk ki, helyettesítsük mással. Lehet például csak bazsalikomos, csak petreszelymes és miért ne lehetne diós vagy mandulás? 

Az már csak hab a tortán, hogy a műfaj remek felhasználója a szikkadt kenyérnek. Áztathatjuk tejbe is, vízbe is - kedvünk szerint.

Ti hogy készítitek a fasírtot?

 

husgolyok2.jpeg

 

Hozzávalók (4 személyre)

 

500 g darált borjúhús (vagy disznó és marha vegyesen)

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 tojás

3 csipet Piment d'Espelette (vagy mezei pirospaprika)

2 evőkanál fenyőmag

2 evőkanál reszelt parmezán

1-1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, petrezselyem és turbolya

2 szelet szikkadt kenyér héj nélkül

5 evőkanál meleg víz vagy tej

tengeri só

frissen őrölt bors

olívaolaj a sütéshez (kb. fél deci)

 

1. Áztassuk tejbe/vízbe a szikkadt kenyeret. Hámozzuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát és aprítsuk fel finomra. Száraz, forró serpenyőben pár pillanat alatt pirítsuk meg a fenyőmagot. Vigyázzunk, hamar odakap! Durvára daraboljuk. A zöldfűszereket is aprítsuk finomra. (Előtte megmossuk, papírtörőn leszárogarjuk őket. Ehhez a mennyiséghez kb. 10 levél bazsalikom, 5-6 ágacska turbolya és 4-5 ág petrezselyem kell.)

2. Egy nagyobb salátástálba tesszük a darált húst, az aprított hagymát, a tojást, zöldfűszereket, a fenyőmagot, reszelt parmezánt, kinyomkodott kenyeret és fűszerezzük sóval, borrsal valamint a paprikával.

3. Alaposan összekeverjük, morzsolva, markolva, nyomkodva, bárhogy. Kis, nagyjából négy centis golyókat formáluk belőlük és letakarva hűtőben hagyjuk állni fél órát.

4. Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben és 4-5 perc alatt kisütjük őket. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk.

Recept: Saveurs

Mi a mézes-mustáros körettel ettük.

DSC_0384 3.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr736794333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása