HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.10.02. 08:08 Párizsi Piknik

Virágos padlizsánkrém

Címkék: vega padlizsán előétel kence falatka ehető virág

viragosJOwebre.jpg

Gyönyörű szeptemberünk volt, igazi indián nyár, finom, meleg napsütéssel. Komolyan, nyáron nem volt ilyen jó idő, mint az elmúlt hetekben. Egyik ilyen sétálgatós vasárnapon ellátogattunk a Musée d'Orsay előtti rakparton megrendezett "Egyen helyit" rendetvényre (Fabuleuse Fête du Mangez local). Már csak a végére értünk oda, de a pakoló standok között azért így is találtunk egy-két érdekességet. Sokféle tenyésztett gombát: szép barna champignon de Paris-t, hamuszürke laskagombát és bizony, ennek nőiesebb változatát, a rózsaszínt, csodaszép volt, sosem láttam még ilyet.

A legnépszerűbb -gondolom nem csak zárás előtt- az a két óriási medence volt, amiben kilukasztott hungarocell szigetekből menta- és metélőhagyma töveket, valamint metélő fokhagyma csokrokat osztogattak a látogatóknak. Biciklis, kiskosztümös háziasszonyok tülekedtek érte, közben röpködtek az könyöklést elterelő "ó, ez csodás!" "valóban megmarad ha vízbe teszem?" kérdések. Voltak türelmesebbek is, azoknak az önkéntesek egy mosollyal és némi újságpapírral nyújtották át a víztől csöpögő töveket. Így kaptunk virágzó metélő fokhagymát. Kicsit vastagabb és sokkal hosszabb szálú, mint a mindenki által snidlingként ismert rokona, íze a medvehagymáéra emlékeztet leginkább. A virága fehér és szintén enyhén fokhagymaízű. Bátran hagyjuk virágba borulni az otthoni snidling cserepünket, annak félgömb alakú, rózsaszínű virágai lesznek, melyek szintén ehetőek. Használhatjuk tányér dekorálására és ízesítőként is, például egy salátán vagy egy szendvicsen.

Még előző nap megsütöttem pár padlizsánt, de este csak arra volt erőm, hogy egy zacskóba betegyem a forró padlizsánokat. Abban hűltek ki végül reggelre. Lehúztam a héját és beletettem egy szilikonos szűrőbe, hogy lecsöpögjön. Egyik oldalán megemelt vágódeszkán is kifolyik a felesleges lé belőle, támasszuk ki valamivel, mondjuk egy parafadugóval. Adjunk neki egy kis időt, sokkal sűrűbb, krémesebb állagú kenőkénk lesz belőle.

DSC_0146 4.JPG

 

Padlizsánkrém fokhagymaízű virággal

Hozzávalók:

4 padlizsán

kb. 1 dl majonéz

1 salotta hagyma vagy kis vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kiskanál dijoni mustár 

1/4 citrom leve

tengeri só

frissen őrölt bors

metélő(fok)hagyma virágok díszítésnek

olívaolaj (opcionális)

DSC_0145 4.JPG

1. 200 fokos előmelegített sütőben alufólián éegsütjük az előzőleg villával megszúrkált padizsánokat. Mérettől függően 40-60 percet is sütkérezhetnek. Ahogy kivessük őket, rögtön tegyük egy zacskóba, vagy egy tálba, amit azonnal befedünk folpack fóliával, hogy a saját párájába szépen ledobja magáról a ruháját és könnyen hámozható legyen.

2. A meghámozott padlizsánokat hagyjuk lecsöpögni a fent írt módok valamelyikén, majd fakéssel aprítjuk a húsát. Lehet turmixolni is, én szeretem, ha darabos. Kikeverjük némi majonézzel, mustárral, pár csepp citromlével, hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, belenyomjuk fokhagymanyomóval a fokhagymát. Ha lágyabbra állagot szeretnénk, majonézzel vagy olívaolajjal higítsunk rajta.

3. Ízesítjük sóval, borssal és vastagon szelt baguette-re kenjük. Tetejét megszórjuk az elemeire szedett virágokkal.

DSC_0143 4.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr266751605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása