HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.09.15. 08:00 Párizsi Piknik

Avokádós uborkasaláta

Címkék: saláta vega uborka előétel avokádó

DSC_0114 4.JPG
Egy kellően érett avokádó anélkül olvad el a szádban, hogy közben plöttyedt, barnás vagy esetleg szálkás lenne. Az avokádó érésének viszonylag sok fázisával találkoztam az "alig viszi a kés"-től a "sok benne a barna rész és már szálkás"-ig. Bizony, nehéz feladat egy kellően feszes, de mégis ruganyos állagút találni, aminek íze is van. Mindig nyomkodjuk meg óvatosan az ujjunkkal: legyen puha, de ne hagyjon nyomot. A keskenyebb végén van egy pici, elszáradt, kör alakú rész. Tádám, most egy titkot árulok el: ha ezt lekapargatjuk és alatta azt látjuk, hogy a húsa zöld, akkor biztos nem túlérett. Ha szükséges, gyorsíthatjuk az érési folyamatot, ha papírzacskóba tesszük egy érettebb banán mellé.

DSC_0107 4.JPG

Ezt a salátát nyáron fejlesztettem, amikor hirtelen megnőtt a nyers uborkafogyasztás a családban. A gyerekek 3-4 cm-es darabokban szeleteltek maguknak, de szerintem ha egy arasznyi darabot adtam volna, az is eltűnik pillanatok alatt. Az avokádó diós, vajas íze teltebbé teszi a friss, sokszor a harmatos fűre emlékeztető uborkaízt. Öntetéhez a hagymát a lehető legapróbbra vágom és lesózom, hogy semmiképp ne a vad hagymaíz domináljon, csak épp egy kis édeskés ízt adjon a két zöldhöz. Zöldcitrom helyett használhatunk fehér balzsamecetet sherry- vagy fehérborecetet is.

Tálalhatjuk kis pohárkában előételként, de köretként főétel mellé, de salátaként akár önállóan is megállja a helyét.

Ilyen is lehet egy uborkasaláta. Érdemes kipróbálni.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 kígyóuborka

2 avokádó

1 salottahagyma vagy kis fej vöröshagyma

1 zöldcitrom leve (3-4 evőkanál)

6-8 evőkanál olívaolaj

kis csokor koriander (kb. 12 szál)

tengeri só

frissen őrölt bors

 

1.A meghámozott hagymát egészen apróra vágjuk és két nagy csipet sóval összekeverjük. Így hagyjuk, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.

2. A megmosott uborka két végét levágjuk és a megmaradt részt feldaraboljuk kedvünk szerint. Én félkörre vagy negyedelni szoktam (a képen mini kígyóuborka van, azért kerek). Az avokádót kettévágjuk, elcsavarjuk a felső részét és lehúzzuk a héját. Kivesszük a magját és felkockázzuk.

3. Felaprítjuk a koriandert is, mehet nyugodtan a szára is a kés alá. A hagymához csavarjuk a zöldcitrom levét, kikeverjük az olívaolajjal, hozzáadjuk a koriandert, borsozzuk és kiegészítjük a sózást is.

4. Egy mélyebb salátástában összekeverjük a feldarabolt uborkát az önettel és óvatosan beleforgatjuk az avokádót is.

DSC_0109 4.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr796699001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása