HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.09.08. 08:00 Párizsi Piknik

Hagymás véreshurka párolt almával

Címkék: gyors főétel hurka olcsó kaja

DSC_0018.JPG

Igazi francia gyorskaja: frissen készíted, mégis készen van 15 perc alatt. Mindig lehet találni friss hurkát a heti piacokon, vagy a nagyobb boltok csemegepultjaiban. Az almás vagy hagymás ízesítésű hurkák mellett megjelenik ősszel a gesztenyés is. Van persze antillai ízesítésű is, de az már nagyon dekadens. A gesztenyés viszonylag rövid ideig kapható, kis darabokban harapunk rá az amúgy krémes állagú, édeskés hurkában. Talán épp az állaga miatt szerettem meg, az otthonit ezelőtt sosem mertem megkóstolni, pedig minden évben vágtunk disznót. Ennek tényleg elég a 10 esetleg 12 perc ahhoz, hogy a belseje is átsüljön pont annyira, amennyire kell.

Tálalni párolt almával szeretem, mert kiegészíti a hurka édeskés ízét. Lehet krumplipürével is, esetleg mindkettővel. Az almát sosem hámozom meg, szebb is, ha rajta marad némi szín és nem esik szét párolás közben. A hurkát érdemes kicsit megszurkálni, hogy ne durranjon ki sütés közben és érdemes nem a legnagyobb fokozaton kezdeni a sütést. Működik az otthon kaphatóval is, de fontos, hogy nagyon friss legyen.

Mindenesetre agyalok még az étvágygerjesztő tálaláson.

 

Hozzávalók (2 személyre):

2 darab 10-12 cm-es hagymás véreshurka

3 darab savanykás alma

2 evőkanál vaj

 

1. Egy evőkanál vajat felmelegítünk egy magasabb falú serpenyőben vagy lábasban, és beletesszük a megszurkált véreshurkát. 3-3 percig sütjük oldalanként nem túl erős lángon, majd gyakran forgatva még 4-6 percig. Akkor jó, ha kissé ropogós kérget kapunk, de belül krémes marad.

2. Közben negyedeljük a megmosott almákat, kivágjuk a magházát és minden negyedet három darabba vágunk. A maradék vajon pároljuk, karamellizáljuk őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr335561984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása