HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.06.23. 08:00 Párizsi Piknik

Mizottó és a szipus zacskó titka

Címkék: vega főétel gourmand Périgord

DSC_0129 3.JPG

Reggeli rohanás, ovis kispadon hátközépig érő haj kifésülése, ráeszmélés, hogy megint otthon maradt az osztálypénzes boríték... szóval semmi különös, csak egy sima péntek reggel. Aztán az egyik anyuka, G. kivesz egy becsomózott uzsonnás zacskót a táskájából és átnyújtja, miközben megkérdezi, jövünk-e délután a homokozóhoz. "Ezt neked hoztam, teszi hozzá, egy tanítványomtól kaptam." G. skót, természetesen gyönyörűen beszél angolul, és egy nagy presztizsű étterem sommelier-inek és főbb pincéreinek ad angolórákat. A fő sommelier épp hazalátogatott Périgord-ba és hozott ajándékba egy nyári szarvasgombát. G. pedig, ismerve gasztronómia iránti átlagon felüli érdeklődésemet, elfelezte velem. Nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy velem osztja meg ezt a kincset. Hazafelé a kibontott zacsit szagolgatva, szimatolva jöttem, le sem vettem az orromról. Pontosan, mint egy szipus. 

DSC_0076 3.JPG

Az omlett megajándékozása a legjobb dolog, ami a szarvasgombával történhet. Ehhez nem is kell recept. Sima omlett, a tetején szarvasgomba forgácsokkal - fenséges.  Második alkalomra rizottót szerettem volna készíteni belőle, de nem volt alaplevem, se húsleves, még egy árva (bio)leveskocka sem. Volt viszont miso porom, miért ne lehetne avval készíteni? Forró miso-val öntögettem fel a dagadó rizst, minden mást a szokásos módon készítettem. Ennél lehet egy kicsit lazábbra hagyni, több lével felönteni, de már nem akartam megvárni az újabb adag miso elkészültét. A végén került rá a vékonyra szelt szarvasgomba. Csodálatosan felelt a föld színű barnás pettyes-foltos gombaszelet a miso-tól karamelles árnyalatúra színezett rizottóval. Íme a misottó.

 

Misottó, azaz miso-s rizottó...

...itt spárgával és szarvasgombával

4 személyre

 

1-1,5 evőkanál miso por

300 g rizottó rizs

2 salotta hagyma vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma

2 szár zeller

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehérbor (esetleg vermut)

50 g vaj

80 g reszelt parmezán sajt

fél csokor spárga feje és roppanós szárrésze

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

szarvasgomba 

 

DSC_0116 3.JPG

1. Forraljunk fel bő 1,5 liter vizet és oldjuk fel benne a miso port. Gyöngyöztessük alacson lángon, amíg az utolsó cseppjét fel nem használjuk.

2. Egy magas peremű seprenyőben, közepes lángon pirítsuk az apró kockára vágott hagymát és a szintén kockázott zellerszárat, majd kb. öt perc múlva a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Ahogy megérezzük a fokhagyma illatát, hozzáadjuk a rizst és rögtön lejjebb vesszük a lángot.

3. Kevergetjük egy fa splatulával jó három percig, majd hozzáöntjük a bort. Tovább kevergetve adjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Ekkor egy merőkanál miso levest adunk hozzá és a legalacsonyabb fokozaton folytatjuk a főzést, folyamatosan kevergetve a rizst. 

4. Az első adag levessen együtt hozzáadjuk a darabokra vágott spárgát és egy nagy csipet sót. Ahogy a rizs felszívja a folyadékot, újabb merőkanál levest öntünk hozzá. Addig folytatjk, amíg a rizs meg nem puhul készítsünk újabb adag levest, ha szükséges, különben nem lesz elég krémes (lásd az én esetemben a fotókon, ennél levesesebbnek kell lennie). Sózzuk, ha kell és borsozzuk.

5. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a parmezánt. Krumplihámozóval vékony szeleteket vágunk a szarvasgombából s a kapott forgácsokkal szórjuk meg a tanyérokra szedett rizottót. Azonnal tálaljuk.

DSC_0119 3.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr106403301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása