HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2014.06.10. 08:20 Párizsi Piknik

Lapos zöldbab szalonnásan

Címkék: saláta köret főétel Auvergne

DSC_0135 2.JPG

Mi van a heti zacskóban és főleg, mi készült belőle? Pár hete felfedeztem, hogy a közeli bioboltban lehet zöldséget rendelni, termelőtől, meglepetésszerűen kapom az aktuális terményt. Olyan, mint otthon a Neked terem, itt a papírzacsiban mindig van saláta es idényzöldség, kb. 4-5 kg mennyiségben 12 erkáért. Itteni bioárakhoz képest klassz, adnak hozzá recepteket is, mert bizony még a francia átlag háziasszony sem tud mit kezdeni egy-egy alkotórészével. Mivel szeretem a meglepetéseket, a keddi szállitast preferálom, ugyanis arra a rendelést még azelőtt le kell adni, hogy megjelenne online a csomag tartalma.

DSC_0745.JPG

Legutóbb két marék haricot mangetout figyelt a zacskóból, amolyan lapos óriás zöldbab, nevezhetném cukorbabnak is. Kissé édeskés ízű, roppanós. Mindene fogyasztható, innen ered a neve (ejtsd: manzstu, azaz teljes egészében ehető).  Csak a végét csippentettem le, nem szálkás, tényleg egyszerű vele bánni es nagyon finom. Egy auvergne-i receptet probàltam ki, mivel a csalàd gyermekei nem rajonganak a hagymáért, a dinsztelt hagymát (most épp échalotte-ot) feltétként ettük hozzà. Olyan lett kicsit, mint egy mártásmentes főzelék. Friss kenyérrel főételként ettük, de ha akarom, meleg saláta, vagy akár köret is lehet.

Miért ne készülhetne vajbabból?

 

Lapos zöldbab szalonnásan DSC_0133 2.JPG

(4 személyre)

 

2 nagy marék lapos zöldbab (vagy személyenkent egy marék vajbab)

1 hagyma

1 evőkanál vaj

100-200 g bacon vagy kockázott szalonna

1 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

só, bors

 

1. Amennyiben teljesen friss babbal van dolgunk, csak csípjük le a végét és vágjuk fel ferdén, körülbelül 3 cm-es darabokra. Ha már nem annyira friss, mossuk meg őket és főzzük 10 percig lobogó, sós vizben. (Elárulok egy titkot: csipetnyi szódabikarbonás vízben főztem, így szép zöld maradt a színe.)

2. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a szalonnát, ha kissé már kisűlt a zsírja, fonnyasszuk meg a rajta a hagymát. 

3. Dobjuk rá a babot és fakanál vagy spatula segitségével forgassuk jól át. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk hozzá egy pohár vizet és rotyogtassuk további 20 percet, vagy amig a víz majdnem teljesen elpárolog.

4. Finomra vágott petrezselyemmel és fokhagymával szórjuk meg a tetejét tálalás előtt.


DSC_0139 2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr516284799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása