HTML

Francia konyháról, párizsi hétköznapokról

Friss topikok

Linkblog

2012.03.01. 16:50 Párizsi Piknik

A téli szezon slágere: Lemon curd-ös körtés morzsatorta

Címkék: desszert

Az idei őszi-téli szezon egyértelmű győztese. Könnyű, rafinált fűszerezésű, gyors desszert. Családunk férfi tagjai valóságos lemon curd rajongók. Ezt az angol specialitást magyarul talán citromvajnak nevezhetnénk. Kenyérre kenhető, citrom ízű, tojássárgájával sűrített kence. Nem vészes az otthoni elkészítése sem, de otthon is több helyen kapható már. Lemon curd hiányában diónyi vajjal, reszelt citromlével és egy fél citrom levével helyettesítsük. Legjobb még azon melegében megenni, adhatunk mellé sűrű tejfölt vagy vaníliafagylaltot. Ez utóbbira tegyünk még egy kiskanál lemon curd-öt.

Előnye továbbá, hogy a 3. fázisig előkészíthető, vendégség esetén csak az összeállítás marad. Az előételnél betoljuk a sütőbe, mire leszedjük az előételt már le is kapcsolhatjuk a sütőt, desszertre fogyaszthatóra hűl.

Hozzávalók (6 személyre):

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10+3 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 keményebb körte
  • 3 evőkanál lemon curd
  • 1/2 kávéskanál frissen őrölt feketebors
  • 10 db koriandermag
  1. Készítsük el a tésztát: egy nagy keverőtálban dolgozzuk morzsás állagúra a lisztet, a cukrot és 10 dkg puha vajat és a reszelt citromhéjat.
  2. Hámozzuk meg és magozzuk ki a körtéket, vágjuk nagyobb darabokra és a maradék vajon, nagy lángon forgassuk addig, hogy aranybarna legyen (5 perc).
  3. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a lemon curd-öt (vagy a helyettesítőjét lásd fent), a koriandermagokat, őröljük rá a borsot és hagyjuk kihűlni.
  4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, addig sütőtálba rendezzük a körtét és egyenletesen beterítjük a morzsával.
  5. 15-20 perc alatt megsütjük, majd tálaljuk.

Ötlet: Saveur

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsipiknik.blog.hu/api/trackback/id/tr834278007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagagnes 2012.03.02. 13:35:19

kicsit megszenvedtem, mire engedett ez a fránya rendszer kommentelni...
Nna szóval! Nagyon-nagyon örülök Zsém, hogy végre elkezdtél újra posztolni!!!
Ezt a fini kis lemon curdös cuccot, pedig most hétvégén izibe' el is készítem. :)
Nagy pussz és alig várom a jövő heti találkát!!!!!

Párizsi Piknik · http://parizsipiknik.blog.hu/ 2012.03.03. 21:54:56

Bienvenue. Ha megnyugtat, nekem a képfeltöltéssel voltak problémáim. A címben lévő dupla pöttyök eltüntetését még most sem sikerült kitalálnom. Jó sütizést addig is. :)
süti beállítások módosítása